tisdag, mars 04, 2008

Tarrasco...

är förmodligen felstavat, men annars en mexikansk tomatiserad köttfärssoppa. Sådan har jag gjort på jobbet idag och det var populärt. Annars är soppa något som är lite lurigt. Ibland går det bra och ibland går det inte alls. Idag gick det riktigt bra. Någon slags försök till nedskalat recept för hemma-kockar skulle kunna se ut ungefär såhär:

(4 port)
150 g nötfärs
1 morot
1 palsternacka
½ rotselleri
½ purjolök
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
½ dl mörk oxfond
1 glas vitt vin
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater
½ l vatten
1 finhackad färsk spansk peppar
Salt och peppar efter behag

Börja med att bryna färsen ordentligt, i lite fett (jag använde olja) i en panna. Lägg över i en djup kastrull.
Skala och hacka alla rotsaker. Lägg i kastrullen och häll på vattnet. Koka upp och låt puttra.
Hacka lök, vitlök och purjo i fina bitar och fräs dessa lite lätt i olja. Lägg i kastrullen.
På med alla kryddor, tomat och vitt vin och låt koka i sisådär 40 minuter. Skumma ibland av soppan, den kan bli rätt fet på toppen.
Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: