torsdag, mars 08, 2007

Hur man inte skriver matblogg....

Vad gick fel, egentligen? Det verkade ju så bra. På 90-talet var Linda
Skugge en av Sveriges mest begåvade skribenter. Hon skrev initierat och
uppfann nästan ett helt nytt språk (med ord som 'dödsmörda') i sällsynt
tänkvärda krönikor om musik och populärkultur i Expressens nöjesbilaga.

Sedan gick något fel. Jag vet inte riktigt vad, för jag har sedan dess
inte orkat läsa nästan något hon har skrivit. Jag förstår emellertid att
hon är en förebild för unga tjejer. Att hon är någon slags feminist och
att hon skriver bloggar som hon får betalt för Den senaste i raden är
tidskriften Mamas:

http://www.mama.nu/blogg/lindasblogg/mars/index.xml

Oavsett vad man tycker om Linda som person, som feminist, som allmänt
"tjejspråkrör", som mamma eller ens som skribent kan man snabbt
konstatera att matbloggare i alla fall inte är en titel som är jättebra
på hennes visitkort.

Vadårå? Vad hackar du på Linda för?

Well. To point out the bleeding obvious:

Matbloggar (som t.ex. krubb) mår normlt sett bäst av att interagera med
sina läsare. Att prata eller skriva om maten som lagas eller kommenteras
eller presenteras på bloggen är naturligt. Det är dessutom, som någon
slags bloggare, nästintill nödvändigt att kunna få feedback från sina
läsare för att se att man är på väg åt rätt håll när man skriver.
Väldigt många av mina egna inlägg är svar på eller direkt inspirerade av
vad mina läsare skrivit till mig i mail eller kommentarer. Lindas
matblogg saknar möjligheter att lämna kommentarer.

I matbloggar (som t.ex. krubb) presenteras normalt sett mat som antingen
A) är komponerad av B) lagad av eller i alla fall C) äten eller upplevd
av skribenten. I det fall att man publicerat ett recept så skriver man
varifrån man fått inspiration till det, vad man ändrat etc. Läs Lindas
"dagens recept" - citronfisk.


En annan sak som slår mig är hur korta och avklippta en del bloggposter är:

---

Dagens mat 6 mars
Detta äter vi i dag:
Lunch:
Rest av Kesotorsk med stekt potatis och riven morot.
Middag:
Blodpudding, lingon, riven morot.

---

Jaha? Ett recept? En länk? Hur smakade det? Hur mottogs det av de som åt
det?

Hela bloggen känns rätt oinspirerad och handlar mer om hur Linda har ont
i magen och inte tål att äta grejer hon länkar från arlas websida än om
något nytt, inspirerande, utvecklande eller ens speciellt intressant.
Jag lär inte rss-abonnera på hennes blogg. Tyvärr.

18 kommentarer:

Johanna sa...

Förebild för unga tjejer??? Inte för mig iallafall! Håller helt med dig i övrigt. /Johanna

Anonym sa...

Fattar inte alls varför Skugge har blivit Tidningen Mamas nya matbloggare! Hon är inte en matinspiration alls! Tvärtom...Förebild för unga? Tveksamt.

Anonym sa...

skugge suger fet fett

Gabriela, the Food Lover! sa...

Håller med till viss del om detta med matbloggen... synd faktiskt men det finns säkert några därute i denna virtuella värld som uppskattar dessa listor på ma ;-)

FamiljenFriluft sa...

Oj, vad folk skriver! Kul.

Well. Jag tycker själv att man kanske inte bör skriva "skugge suger fet fett" och sedan inte stå med sitt namn. Jag tycker att Linda har andra kvaliteter som skribent (som min bloggpost började med), men just matbloggning verkar inte vara hennes grej. Typ.

Jolla: Kul att du höll med mig, även om Skugge inte är en förebild för dig, och du är ung tjej. Det var inte meningen att trampa någon av mina läsare på tårna, mer "jag har förstått att Linda för vissa tjejer - företrädesvis yngre än henne själv - ses som en förebild" och sämre förebilder kan man ju ha. Linda verkar skärpt i många lägen och hon hade snorkoll på musik och lokalkultur i Stockholm på 90-talet, men det går ju inte att leva på gamla meriter hur länge som helst och hennes matbloggande lämnar - som sagt - en del övrigt att önska, tycker jag.

Xilonen: Jo, det finns ju bloggläsare av alla slag. Och Linda har definitivt sin publik. Jag är - visar det sig - emellertid inte rätt läsare vad det gäller hennes matbloggande. Heller. :-)

Susanna B: Nej, just det att det känns så oinspirerat tycker jag kanske är sämst... Jag har i och för sig förståelse för att det är svårt att vara inspirerad och/eller inspirerande när man själv är sjuk i magkatarr och att man kanske ändå "ser det som ett jobb" att skriva, men det blev liksom ingen vidare början på den matbloggen.

Anonym sa...

Som jag nämnde på Tre Tjejer i Köket, så tycker jag att det finns så otroligt många proffsiga matbloggare att välja på. Så varför Skugge? Jag blir mest irriterad när jag läser henne. Vad gäller mat så måste skrivningen och bilderna ge inspiration. Hon kanske är (var?) bra på något område...men för guds skull inte mat. Ska hålla kolla på din blogg förresten. Älskar "riktiga" matbloggar.

Anonym sa...

Måste hålla med de övriga talarna. Det finns så många otroligt bra och inspererande matbloggar! När jag läste Lindas "matblogg" fick jag mest lust att beställa en pizza eller nått( och ni ska veta att det är väldigt svårt att få mig oinspererad till att laga mat!!)

Var är alla fina bilder och texter? Nej bättre än så finns det!!

FamiljenFriluft sa...

Susanna: Mmm. Har ni haft många besök/kommentarer på Er blogg också? Det här är rekord, tror jag, för krubb...

Anonym sa...

Jag är inte en ägarna av bloggen Tre Tjejer...Men den är en av mina favorit bloggar och jag kommenterar ofta. Har skrivit två gästspel men annars är jag bara en läsare. Tjejerna gör ett kanonjobb med deras blogg. Vi får väl se om Linda Skugge rycker upp sig och gör ett bra jobb...? Det är kul att läsa om mat och om jag hade mer tid skulle jag starta en själv.

Anonym sa...

Tycker att Linda gör ett bra jobb Det är hennes bloggläsare som har begärt en matblogg o ville att hon skulle skriva en.Tycker att det är bra med hennes matblogg precis så mycket information man hinner läsa när man är småbarnsförälder.....
Tycker att det är kul o läsa hennes krönikor o bloggar sen är det ju synd att vissa måste klanka ner henne hela tiden för allt hon gör MVH Linda 2-barnsmmamma

Anonym sa...

Men kära Jesper,
Vi som läser Lindas "matblogg" är egentligen inte intresserad av hur mycket salt hon hade på citronfisken. Vi tycker bara att det är kul att läsa vad hon äter för dagen, vad hennes ungar tycker om, mm. Vill vi ha recept, så har vi Allt Om Mat-prenumeration till hands.

Men nu när Linda länkat till dig så får du en massa besökare. Det är ett bra steg till kändiskapet som du önskar. När du får ett tvprogram, glöm inte att tacka Linda, okej?

Med vänlig hälsning,
Jessica, mamma till Max och Beatrice

Anonym sa...

Jag tycker att det är KANON att få läsa om helt vanlig mat som tar 20 minuter att göra, innehåller inga konstigheter från diverse avlägsna saluhallar och dessutom är barnvänligt käk.

Sen hade det kanske varit med lite mer målande beskrivningar men lulllull är liksom inte Skugges grej, like it or not.

/Anna

Anonym sa...

Det som hände var ingenting. Hon har inte utvecklats sen hon var tonåring med en synnerlig naturbegåvning för att vara kontroversiell. Då syftar jag alltså på hur hon skriver, inte på henne som person!

I skrift är hon fortfarande samma koleriskt egocentriska pubbetjej som hon var för 16 år sedan. Både till form och innehåll. En del tycker att det funkar för en 34-åring, andra inte.

Anonym sa...

Precis som Jessica skrev så ska du väl vara glad och tacksam för att Linda länkar till dig så du får fler besökare!

Och det är ingen konst att hitta fancy inspirerande recept varken i kokböcker, tidningar, på Tasteline eller bloggar. Det är omväxlande att läsa vad andra småbarnsföräldrar hinner laga. Så får man inte prestationesångest iallafall.

har du själv familj?

Hälsn Anna - som hamnade här helt och hållet tack vare Lindas länk

FamiljenFriluft sa...

Som de flesta av Er som skrivit de senaste inläggen här kan ha missat: En del av Era frågor är redan besvarade i andra inlägg här på bloggen, t.ex. Här, här, och här.

Kul att den här posten, som ju börjar bli rätt gammal, ändå engagerar så många. Tack för allt beröm och tack för all kritik, som alltsammans hjälper mig att skriva Krubb bättre.

Anonym sa...

Kan vi bara inte komma överens om att 30+ mammor är lindas publik och låta de hålla på en internet ö långt långt bort från matbloggar som denna.

schmut sa...

"Kan vi bara inte komma överens om att 30+ mammor är lindas publik och låta de hålla på en internet ö långt långt bort från matbloggar som denna."
jag tvivlar. jag gisssar på 20någonting singelbrudar som är lite sugna på familj men mest vill få avsmak.
hennes matblogg läsesnog bara för att hon är kändis. hade det varit Linda Rosing hade det varit samma intresse för inte är det ju hennes smaksinne som är sensationellt.

FamiljenFriluft sa...

Anonym: Jag är inte säker på att jag håller med. De flesta mammor jag känner (och jag känner flest i min egen åldersgrupp, 30-nånting-generationen) är nog överlag mer intresserade av mat än av... . . . idoldyrkan, t.ex.