fredag, mars 09, 2007

... men SÅHÄR skriver man blogg

För tredje dagen i rad måste jag skriva några rader om mattbloggande och vad det egentligen går ut på. Efter att ha läst kommentarer här, per mail och inte minst i andra bloggarhar jag ställt mig frågan "vad kan jag själv göra bättre på Krubb?"

Krubb har en liten, tämligen trogen läsarkrets, och när det står något spännande i tidningen som jag bloggar om har bloggen temporärt fler läsare, men som kan räknas som "engångsbesökare". Besökarantalet skiftar kraftigt, från ungefär 30 besökare om dagen upp till över hundra, vissa dagar.

Några av dessa besökare använder sig av kommentarfunktionen här, och några läsare är jag så intimt bekanta med att de har min e-postadress. Dessa brukar ge mig tips som "nu får du skriva mer recept!" eller "kolla in den här bloggen!" eller "har du några tips på recept på bearnaise" eller så... Det är kul, för man kan "trixa" lite med bloggen för att göra den bättre.

En annan metod jag använt med viss framgång är att låta återkommande läsare bli intervjuade i bloggen, om bloggen, varför de läser den och samtidigt försöka klämma dem på några tips om matlagning eller så. Det brukar bli rätt kul att läsa och ger mig, som bloggare en ovärderlig insyn i vad mina läsare faktiskt tycker om Krubb...

---

Nåväl. Jag tänkte ge några riktigt BRA exempel på matbloggar, och matbloggsposter. Idén kommer egentligen av att jag för några dagar sedan såg att ett av mina blogginlägg blivit nominerade i tävlingen om bloggosfärens bästa inlägg på kulturbloggen. Det var Manne - ni minns - killen jag intervjuade i januari? Expertbloggaren? Nåväl. Manne hade nominerat ett av mina inlägg, så jag fick nys om den här tävlingen.

Jag tycker idén är så bra att jag lägger upp några schyssta matbloggsinlägg här:

De nominerade är:

I kategorin: "Roligaste historia ur det verkliga livet";
Ett inlägg som kort och kärnfullt behandlar ett av det proffesionella kökets största strategiska problem - att presentera maten. En påminnelse om att gäster ibland kan missuppfatta saker och att buffédukning kan vara likt en militär luftlandsättning - man får hoppas att alla landar rätt: Lever till dessert? - av Omie.

I kategorin: "Bästa matfoto":
Med alltid vackra kompositioner och en oftast vacker klassisk presentation är det svårt att utse ett specifikt inlägg från denna outstanding blog. Den här bilden har emellertid både gärg, komposition och utsnitt ien smaklig kombination. Ett foto som inspirerar till nya stordåd i köket. Warm Bacon and Mango Salad - av Anne.


I kategorin "Bästa inlägg om mat från en icke-matblogg":

För att ha visat på det stora i det lilla. För att ha visat att Stockholm inte är världens nav och att det finns stora nyheter i det lilla. Och för att ha skrivit ett inlägg om kroppkakor som inte var ett recept.Home, sweet home - av Emanuel.

And that concludes the results of the Swedish jury, som det brukar heta...

---

Till sist vill jag ge några ytterligare matbloggar som inspiration till "såhär kan man skriva riktigt bra om mat".

Ragazze nella Cucina - tre tjejer i köket Ja, jag vet. Jag är säkert tjatig, men den ähr bloggen är bara så himla bra. Bra mat. Bra foto. Roligt skrivet. Intressanta "periferiartiklar" om utrustning, porslin och grejer. Det känns som ett besök över en kaffe på lokalfiket med tjejerna. Det är... .. . mysigt.

Mat på Lokal En - för mig - ny och spännande bekantskap med framförallt restaurangrecensioner. Intressant och initierat. Det känns lite som DN på stan, fast mer kontinentalt. Kul.

Världens smaker Som får komma med som "bästa nykomling". En blogg som, vad jag förstår, startat i februari i år, men som redan visat sig ha en del riktigt bra material. Keep up the good work!

4 kommentarer:

Elin sa...

äsch, du tjatar inte, ehum ;)

Jag håller med, jag tycker att det är schysst bloggetikett att hylla och rekommendera andra bloggar, jag försöker tänka på det, för det är ju alltid roligt att få mer trafik till sin blogg, och lite cred gör att man orkar skriva fler inlägg!

Trevlig fredag!

Emanuel Karlsten sa...

Nice!

Anne sa...

Åh tack, snälla rara. :) (Har faktiskt *inte* din mail (eller i alla fall inget aktuellt), men hey, det här funkar det med.) (Vad fint med parentes i parentes.)

Jesper sa...

KTack själva, för att ni (fortsätter att - trots allt) läsa Krubb-bloggen.

Anne; Checka in inlägget om "Datornostalgi" så finns det där en aktuell adress.