Du behöver:
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk (röd eller grön)
2 msk stark senap
En liten nypa socker
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Börja med att smälta smöret på ganska moderat värme i en kastrull eller sauteuse.
Medan smöret smälter kan du värma mjölken. Gärna i microugn. Den skall vara varm, men inte koka.
När smöret är smält vispa raskt i mjölet, lite undan för undan. Det blir en gulbrun smet.
Tillsätt den varma mjölken. Vispa nu ut smeten så det inte blir klumpar.
När såsen tjocknat dill en skön bechamel tar du den av spisen. Tillsätt senapen och smaka av med salt, vitpeppar och socker.
Jättegott till t.ex. bratwurst, eller isterband, eller till din vanliga falukorv. En kock jag känner har också ibland haft i citron och dill i sin sås och då serverat den med stekt saltsill. Det kan också vara något att testa!
Lycka till.
4 kommentarer:
Man ska aldrig underskatta enkla saker, senapsås är en sådan sak, något som jag aldrig tröttnar på är sambons kyckling med senapssås med honung. Det smäller lika högt som en glammig trerättersmidsdag.
Kul att du bloggar igen förresten, jag har missat detta, sedan du hade ett uppehåll, ska läsa igenom allt vid tillfälle :)
Du har - givetvis - helt rätt. Det enkla är ofta det eleganta. Jag skriver precis om det, för en annan läsare hade mailat mig om just "gubbamat"-texten...
Färgen på mjölkpaketen varierar över landet, så en liten textjustering om fetthalten skulle uppskattas.
Oh, sorry. Tills hela den här "Linda-grejen" var det mest läsare från Stockholm som läste sajten. Well. För en ARLA-användare är "Röd" 3%, grön 1,5% och gul är 1% och blå är lättmjölk.
Ursökta röran. :-)
Skicka en kommentar