fredag, juni 19, 2009

Ingen midsommar utan sill...


Har ju skrivit om sill flera gånger förut, både här på bloggen och annorstädes och nu i midsommartider är ju ämnet aktuellt igen.

På midsommar äter tydligen vi svenskar mer sill än under hela det övriga året tillsammans. Och det är framförallt matjessill som går åt. Det är alltså inte konstigt att livsmedelsjätten Abba lanserar nya sillsorter lagom till midsommar: Brännö gräslökssill med kaviar, Vinga Vitlökssill och något som Abba själva kallar Västkustsill. Alla smakerna lanseras som "extra krämiga" och kommer alltså i en dressing (creme fraiche eller majonnäs, typ) och är - enligt Abba själva - "sill för folk som kanske inte äter sill så ofta".

Själv äter jag sill ofta. Och jag håller med Abba - med de här sillarna kanske man inte äter sill så ofta. Västkustsillen är god, men de andra sillarna är inget vidare. Abbas Sommarmatjes - komplett med gräddfil och gräslök är direkt löbbig och i mitt tycke nästintill oätlig.

Men jag skall inte gnälla på Abba. De gör bra produkter. Vissa av deras sillar (brännvinssillen, bl.a.) är riktigt, riktigt bra. Det är bara med de här produkterna, ungefär som med Kalles Kaviar (också en Abba-produkt) att man försöker utveckla redan färdiga, bra, säkra produkter till något lite "tuffare" och så blir det fel. Man får inte folk som inte äter sill att äta "sommarmatjes" man får inte folk som gillar kaviar att äta "Kalles prickiga". I stället vattnar man ut ett annars starkt varumärke genom att bredda sig så att kvaliteten inte längre synns bland alla halvmesyrer. 'Nuf said.


Nej - då gillar jag i stället Sturegallerians roliga "vår egna sill" - där man tagit fram en lyxig egen sillvariant och sedan både sålt färdiga burkar och släppt receptet på den, till ällmänt implementerande. Kul!

Recept på Sturesill (6-8 personer)3 dl matlagning-crème fraiche (34%)
1 dl gräddfil
210 g urvattnade sillfiléer
½ finhackad purjolök
1 dl torr champagne (i Sturesillen används Bollinger). Fungerar även med torrt, mousserande vitt vin (till exempel Cremant från Alsace)
½ granatäpple
3 msk forellrom


Blanda crème fraiche och gräddfil tillsammans i en skål. Finhacka purjolöken och vända ner den lite lätt tillsammans med Crème fraichen och gräddfilen. Skär sedan de inlagda sillfiléerna i lagom stora bitar och lägg ner dem i skålen. Gröp ur och häll i halva granatäpplet, se till att endast få med kärnorna med frukten och inte det vita innerskalet. Låt även saften från frukten följa med. Häll på champagnen, den kommer att lägga sig som ett bubblande skum. Vänd sedan sakta och försiktigt med en sked så att syran från champagnen får jämn spridning. Avsluta med att lägga på forellromen och vänd runt blandningen mycket försiktigt så att rommen bevaras spänstiga och hela. Låt Sturesillen stå kylt och dra i 1-2 dygn, allra helst 2. Servera tillsammans med färskpotatis eller på stenugnsbakat knäckebröd. En kall lager och en snaps passar utmärkt till.


En skojig, "krämig" sill som andas lyx och flärd, men också en intelligent tilltag att liksom låta folk pröva på att göra något själva! Jättekul! Bra jobbat, Sturegallerian.

Och glad midsommar, alla.

Inga kommentarer: