måndag, november 26, 2007

Varför skriva en bok för?

Sitter och filar på mitt bokmanus. Snackade med den löjligt begåvade Killen Tidigare Känd Som MediaKristofer igår och han har lovat mig att hjälpa till och fixa omslag och sådär. Kul. Flera läsare har också hört av sig och vill hjällpa till med korrektur och lektörstjänster. Skojigt. Ni kommer alla att få en snutt var ur boken att kolla senare i veckan, så att det går så snabbt som möjligt...

Men så finns det alltid folk som av någon anledning blir irriterade på att andra skriver och hör av sig per mail. Ett mail undrar varför i h-e jag skriver en bok för? Och tycker samtidigt att det är tröttsamt med alla "annabe-skribenter" som ger ut bloggböcker.

Jaha? Här skulle man kunna skriva något putslustigt om konsumentens rätt och att man kanske inte behöver köpa böcker man inte vill läsa och sådär, men jag avhåller mig. I stället - här kommer mina tyngst vägande skäl för att skriva den här boken (utan inbördes ordning)

1) Jag hade en massa recept, men på fel ställe. Det är recept på gamla klassiker, på favoriträtter från ställen jag jobbat, på egna experiment. Problemet var att jag ofta skrivit ned dem på små lappar och sedan skrivit in dem i bloggen, i stället för att samla dem i någon slags receptpärm. Att klippa ihop alla recepten till ETT dokument känns praktiskt. Och att göra det tillgängligt för allmänheten ungefär lika naturligt som att blogga dem in the first place.

2) Jag undervisar. Jag har matlagningskurser. Undervisar i hemkunskap etc. En bra kursbok är alltid bra. Och om jag skriver en själv vet jag ju i alla fall om vad som finns i den.

3) Jag vill ge något tillbaka till folk runtomkring mig som hjälpt mig med bloggen på olika sätt. Vissa av Er - som tidigare nämnda Killen Tidigare Känd Som MediaKristofer har varit oerhört generösa med ER tid, Ert engagemang och Era tips och idéer. Om jag kan involvera de människor som hjälpt mig i projekt där DE kan tjäna pengar på det, vill jag göra det. Därför kommer t.ex. allas våran hjälte "Killen tidigare känd..." att få del i Royalties på boken. T.ex.

4) Jag vill ge bort min bok. Jag vill ha en bok och liksom ett barn ger bort sina egna teckningar till mormor, morfar, farmor och farfar och halva släkten vill jag göra det, fast med min bok.

5) Jag har skämtat med andra kändiskockar att "när JAG kommer ut med MIN bok skickar jag ett signerat ex till DIG"... Och det skulle vara kul att göra. På riktigt.

...

Och förresten tänker jag skita i neggiga mail. Det här är min blogg. Och min bok. Och tycker du annorlunda eller skall negga kan du peta dig i näsan med en rostig gaffel och bara dra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ett litet tips för att spara recept (oki. de är en nördig variant av de hela istället för postit lappar!)
http://www.tiddlywiki.org/wiki/Main_Page
En wiki som inte behöver någon server eller liknande utan kan köras på t.ex. USB sticka eller direkt på hårddisk.
Med möjlighet att söka eller indexera som du själv känner.
Kör den hemma på mina smårecept som normalt sätt hamnar på en utskrift eller en postit lapp.
Så kan du även spara alla recept t.ex. till en kurs, skicka med en egen liten usb sticka (med din egen design, web-adress och annat) till varje kursdeltagare, hur IT är inte det???????

//Patrik B

KARLAVAGNEN sa...

Äntligen så på slutet så kammade du till dig. Bravo!

Tänker inte peta mig i min näsa, trots stelkrampsvaccination med någon rostig gaffel. Men så tänkte jag inte grymta heller...

Anne sa...

Åh, jag tror att det blir alldeles utmärkt. :)

Kinna Jonsson sa...

Jag provlagar gärna om du vill och du får höra av dig om du har frågor för jag har just gjort det du tänker göra, en bok men bara om bakning. Roligt som sjutton och man lär sig massor.

annamaria sa...

Jag kan bara säga: avundsjuk och glad för din skull!