söndag, augusti 07, 2011

Stekt torsk med pepparrot

Inspirerad av mina föräldrars middag härom dagen blev det idag smörstekt torskfilé till middag.

Med pepparrot, räkor, skirat smör, kokt tärnat ägg och dillsmörslungad färskpotatis.

Så enkelt att det knappt behövs något riktigt recept, men skissartat typ såhär:

Sätt på potatisen. Salta vattnet ordentligt. Skira smöret på låg värme i en kastrull samtidigt.
Koka äggen. Ha gärna lita salt i vattnet, så spricker de inte så lätt. Låt koka tills de är hårda (6-7 minuter?)
Fixa räkorna.
Hacka dillen. Finhacka inte för fint. Spar några dillvippor till att dekorera med.
Skala och hacka äggen grovt.
Riv pepparroten.
Nu är smöret i pannan varmt och lite brunt. Dags att steka fisken. Stek på bägge sidorna. Salta och peppra fisken. C:a 3-4 minuter per sida.

Dags att börja lägga upp (om potatisen är klar, men det är den nu, om du jobbar ungefär lika snabbt som jag)

Häll av potatisvattnet. I med lite av det skirade smöret i potatiskastrullen och över med dillen. Slunga runt, så alla potatisar får dillsmör på sig.

Lägg upp, med potatis, räkor och kokt ägg. Slå skirat smör över. Strö rikligt med pepparrot på och lägg på en citronskiva. Dekorera med en dillkvist.

Världens enklaste. Och världens godaste.


Ps. Bland matgästerna fanns idag ett barn som annars ALLTID ber om tacos. "Jesper - det här var jättegott! Det här kan jag leva på! Det var lika gott som tacos!"

Det värmer ett gammalt kockhjärta. Ds.

Inga kommentarer: