tisdag, december 18, 2007

Vegankost, igen

Fick mail från en gammal f.d. kollega som är vegan och undrade om jag hade några kul grejer att tänka mig till ett veganjulbord. Han hade redan lagt in aubergine, i stället för sill, sade han och hade gjort riktig senap och sådär, så nu letade han lite kul grejer att ha sin goda senap på, till jultallriken.

Jag kom inte på något med en gång, men hittade bland gamla anteckningar något som jag tror är ett mail från början, som jag efter lite knåpande gjort om till vad jag kallar för "vegrullader", som är lite festliga.

"Vegrullader" är remsor eller vad man skall säga, av aubergine, eller rostad, skalad paprika, som man sedan fyller med något gott och ugnsbakar.

Min fyllning skulle kunna se ut såhär:

Låt Sojayoghurt rinna genom ett ett durkslag med kökshandduk (i receptet hade jag, eller vem det nu är som antecknat det, skrivit "kaffefilter", men det känns som om att det blir lite för ög fummelpotential med det). låt rinna av i kylen under ett par timmar Det som blir kvar i filtret kryddas (gärna med vitlök, färskmalen svartpeppar och örtgrönt - typ basilika, gärna. Eller varför inte med lite snabbt stekta finhackade kantareller och fräst finhackad lök?)

Auberginer (om man använder sådana, skärs sedan i långa remsor "på snedden" för att de skall bli så långa som möjligt, saltas lätt och lägges på hushållspapper, för att dra ur lite av fukten ur dem. Håll ihop rulladen med tandpetare. Ugnsrosta i ugnsform på sisådär 180 grader tills det ser gott ut.

Använder man paprika kärnas denna ur och rostas sedan tills den är mycket mörk, i ugnen. Sedan lägges den i en skål, med plastfolie över, för att skinnet skall lossna. Skinnet skrapas av när paprikan svalnat något. Rullas till rullad med fyllningen ovan och hålles ihop med tandpetare, i ugnsform, på sisådär 180 grader i några minuter i ugnen.

Check that out!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om det går att göra knäck-falafflar? Ungefär som man gör knäck-köttbullar?

Typiska julsmaker är ju just ättiksinläggningar (aubergine var en festlig idé!), senap, rödbetssallad, och kryddor som kanel och kryddejlika.

Vet inte hur det går att koka risgrynsgröt på sojamjölk, heller, men det kanske någon här på bloggen har testat?

Anonym sa...

Det finns en del bra recept på vegitarisk janons på nätet som är riktigt bra.

Du kan alltid göra nötköttbullar (istället för vanliga köttbullar)

Sillfeta (istället för sill då en del veganer/vegitarianer inte äter fisk) skall vi testa i år (sök på sillfeta så hittar du receptet)

Vegitarisk sill (precis som din kamrat har testat) är kanongott och fungerar riktigt bra.