söndag, december 31, 2006

Nyårssuppé

För att göra en lång historia kort kan man bara snabbt skriva att vi blev några stycken som skulle äta middag hos oss... Det gjorde att det blev lite "gör något enkelt" till nyårsmiddagen... Det blev några gamla klassiker som

Förrätt: "Toast skagen"
Varmrätt: "Stek a la mode med rostade rotsaker och rödvinssky"
och så slutligen dessert: Creme brulée.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort, för jag hade både laktosintoleranta och mjölkproteinallergiska kring bordet. Det blev att göra några portioner skagenröra med (hemgjord) majonnäs och sådan där tofu-creme fraice i stället, och så creme brulee av oatlys "grädde utan grädde". Grjejerna blev väl helt ok, även om JAG tycker att de smakar lite konstigt...

Annars är det här mat som jag gillar att göra. Och gillar att äta. Det är precis lagom svårt (eller rättare - barnsligt enkelt) och man kan göra en del med uppläggningen på grejerna för att det skall bli fint på slutet och samtidigt är det rätt "estlig" mat. Det känns - som jag skrivit tidigare - lite som "stadshotellmat".

Creme brulee är ju dessutom lite spektakulärt, när man bränner av sockret, inför ögonen på gästerna medelst en väsande, fräsande eldsprutande blåslampa. Det innehåller alla de element som gör att man ju vill jobba med mat professionellt - höga imponans-poäng och dödsföraktande lek med verktyg som allvarligt kan lemlästa eller dödligt såra användarna. Toppen! Let´s face it - man skulle ju inte bli kock om man inte dagligen fick leka med rakbladsvassa knivar, roterande klingor och mixarblad, kokande oljor och buljonger och annat kul som känns som medeltida slottsförsvar...

Nåväl. Creme bulee är ju dessutom gott - så det blev en succe...

När jag gör creme brulée brukar jag göra såhär:

1) Sätt på spisen och starta ett vattenbad i en kastrull...
Knäck i din "buleevisparbunke" ned två ägg och häll på två dl grädde. Koka ihop med färsk vaniljstång tills du får en god smak. Vispa hela tiden. Bruleen kommer att bli som en tjock, fluffig vaniljsås. Använd dansuckers "gelesocker". Ta 3-4 msk per dl och vispa och låt stå i vattenbadet tills sockret löst sig i smeten. Häll upp i cocotte-formar.

Ugnsbaka i vattenbad tills bruleen står helt still och toppen fått gyllenbruna fläckar.

Vid serveringen - lägg på några snygga röda bär (hallon eller jordgubbar) pudra lätt med något ganska grovkornigt råsocker och bränn av med blåslampa. Vackert och hysteriskt gott!

Har man nu - mot förmodan - ett inte helt grundutrustat kök och således saknar en blåslampa kan man baka av sockerkaramellen i ugn. Högst upp i ugnen med "grill" på i några minuter. Det ser lika snyggt ut, och smakar lika gott, men dina gäster får ju aldrig chansen att se dig stajla med en jetmotordånande bl svetslåga... Och det är ju DÄRFÖR man gör creme brulee... Egentligen.