söndag, juni 24, 2012

I en surdegsfamilj är jag den trötte styvfadern

Surdeg. Är inte ni också nästan lite trötta på surdeg? Helt plötsligt, för sisådär ett halvdussin år sedan dök det upp (igen) och helt plötsligt skullle precis ALLA baka surdegsbröd. Det blev så sjukt trendigt att flera kvarnar började producera speciellt mjöl, optimerat för surdegar, ALLA bakartiklar i ALLA mattidningar skrev om det och flera livsmedelsproducenter tog fram olika surdegsprodukter.

"bake-off-surdegsbröd", "fryst surdeg" och givetvis färdigbakat bröd.

Alla restauranger med självaktning skulle baka sitt eget bröd. Själv tyckte jag ungefär som en kommunikationsminister om Internet - "det där är bara en fluga", men liksom surdegen själv jäser ser jag på medan jag inser att jag haft fel och tvingas medge att även surdegstrenden jäser.

"Det är magi med surdeg" hävdar mina mer trendkänsliga matnördkompisar. De talar sig lyriska om hur FANTASTISKT det är att gå upp mitt i natten för att "mata" sina olika surdegsprojekt. De namnger sina degar, firar deras födelsedagar och lämnar dem till ömt vårdande "degbarnvakter" när man åker bort över en helg eller på semester. De använder bakkonsten som något slags föräldraskap.

Jag själv inser att jag blir mer och mer gubbig. Passe. Otrendig. Jag är till sist nästan den enda i min generation som inte håller på och gullar med en surdeg!

Och jag inser förstås att det är ett problem. Inte minst vid fikabordet, för när jag tidigare vant kunnat delta i diskussioner om barnuppfostran och familjeliv blir jag numer mer och mer utanför när det istället handlar om allas surdegstelningar och hur de bäst skall uppfostras, vilka surdegsdagis som är bäst och nästan vilken surdegsinternatskola som ger den bästa framtiden...

Min chef - som också givetvis håller på att uppfostra en treåring - förbarmade sig över mig innan hon gick på semester och vi har nu alltså "surdeg ihop". En i trotsåldern, visar det sig. Eller så är jag helt enkelt lika dålig på surdeg som övrig barnuppfostran.

För jag får inte till det. Och precis som jag blir tjurig när mina egna barn inte lyder mig blir jag besviken när min trilskande surdeg inte gör som jag säger.

Mitt första surdegsexperiment blir nämligen inte sådär magiskt. Alls. Ok, brödet blir ätligt. Men inte alls sådär fantastiskt som alla andra beskriver för mig att deras blir.

Jag inser att jag, precis som alla styvfäder, vill mycket mer än vad mitt kunnande medger att leverera. Att jag för min chefs väluppfostrade surdeg bara är den där pinsamma styvfarsan som ordnar barnkalas med saft och marängsviss när den istället önskar sig att åka på ridläger med tjejkompisarna och ha pyjamasparty.

Resultatet blir tafatt. Inte helt dåligt, men heller inte bra. Inte bra alls.

Jag är helt enkelt inte hipp nog att bli surdegsförälder!

9 kommentarer:

Magdalena sa...

Jorå, du kan säkert oxå. Jag brukar ha för bråttom, men när jag glömmer fördegen ett dygn så brukar det bli bättre.
Och sen är Manitoba Cream ett riktigt bra nybörjar mjöl...

Ge inte upp!
//Magdalena

Jessica sa...

jag har misslyckats men tänkte sen rätt kvickt att jäst är inget skällsord.

Unknown sa...

Väntar med spänning på ett bättre resultat som jag kan få ta del av....;-). Riktigt roligt skrivet dessutom.......

Ingvor sa...

Ja, det var givetvis jag som skrev men inte behärskade tekniken.

FamiljenFriluft sa...

Magdalena: tack för tipset. Allt som har epitetet "nybörjar-" känns som att det är något för mig. :-)

Jessica: nej, precis?!

Ingvor: tack. Det är inte Så lätt att göra rätt jämt. Men kul att se att du ändå läser här igen och är med och deltar. Det är det som motiverar att blogga, tycker jag. Tack.

Tatiana sa...

Jag som har ryskt påbrå ba fnyser åt det är surdegsgullandet . Har alltid ätit surdgegsbröd liksom .

Vitt bröd jämnställs nästan lik afarligt som rökheroin.Jävligt roligt skrivet. Jag lännkar hörrö .

FamiljenFriluft sa...

Tatiana: tack snälla!

Anonym sa...

Hitta riktigt mjöl och inte t.ex. manitoba cream.
Problemet med dem är att de innehåller lite mer tillsatser och annat junk (varför skall det finnas mer ingredienser i mjöl än just vete?????) vilket gör att du har svårt med surdegen och sedan brödet.

O behöver du hjälp, ring ;)

//DataPata

Emilie sa...

Hej!

Jag jobbar för receptsajten Hittarecept.se och jag har sett att du har goda recept på din blogg :) Titta gärna förbi på vår sajt där du hittar tusentals recept från svenska bloggar och sajter. Kolla också på ”Matbloggstoppen" http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen.

Vill du vara med och få dina recept visade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta!

Med vänliga hälsningar,

Emilie
Hittarecept.se/