Min dotter säger att många är bakis på söndagar. Och det är ju rätt. Men bakis betyder något annat för en sjuåring.
För idag har vi varit bakis. Bakis som i att "person som bakar". Vi har helt enkelt haft en bakissöndag! :-)
Det blev en äppelpaj, men eftersom jag lagt så många pajer här på bloggen på sistone ska jag bespara er en till...
Vi bakade emellertid också "sportlimpa" - ett bröd som jag bakar då och då och inte sällan som mellanmål eller till soppor och grytor:
(2-3 limpor)
1 l fil. Gärna lite gammal
1 l grovt rågmjöl
1 l rågsikt
5 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk brödkryddor
6 tsk bakpulver
Smöra och bröa 2-3 bakformar med fett och ströbröd.
Häll filen i den största bunke du har.
Häll i sirapen i filen och rör om ordentligt
Blanda alla torra ingredienser i din näst största bunke.
Rör i de torra ingredienserna i filblandningen, lite i taget. Rör till en smet.
Fördela smeten jämt i formarna.
Grädda i mitten av ugnen. 200 grader. Efter 45 minuter kan du dra ner värmen till 150 och låta gå färdigt, 15-20 minuter till. Använd gärna provsticka!
Servera gärna med väl saltat smör och god ost, eller rökt pålägg.
söndag, oktober 09, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar