måndag, oktober 20, 2008
Stuvad spenat
Det finns en viss sorts mat som jag faktiskt - trots att jag försöker rätt ofta - inte kan laga lika bra som mamma eller farmor eller... Ja, "gamla mammor". Jag har skriit om det förr och kommer säkert skriva det igen, men ibland önskar jag att jag kunde bli mamma, så att man liksom fick det där nedärvt i sig - för jag tror att det är så det går till. Jag ser inget annat logiskt skäl att de kan och inte jag! :-)
En sådan rätt, eller kanske snarare tillbehör - är stuvad spenat. Min mamma gjorde FANTASTISK stuvad spenat när jag var liten. Spenatdag ar högtidsdag i vår familj. Jag åt och åt och kan idag inte minnas det som något annat än ren lycka. Min farmor gjorde också fantastisk spenat.
Själv gör jag en rätt medioker variant, men som jag av stolthet brukar subsistuera med här hemma, när jag t.ex. lagar till fiskpinnar eller skall fylla pasta eller något:
400g hackad fryst spenat
1 gul lök
1 tsk smör
2-3 dl grädde eller gräddmjölk
1 liten nypa salt
1 lite större nypa socker
Riven eller mald muskotnöt
Vitpeppar
Hacka löken fint och fräs den i smöret och saltet. När den är mjuk, skicka i spenaten i pannan. Låt koka/steka ned lite.
I med grädden/gräddmjölken, lite i taget. Rör lite då och då.
Låt koka ihop i sisådär 20 minuter. I med sockret.
Smaka a med muskot, vitpeppar och salt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Använd förslagsvis reducerad (hopkokt grädde) vid sidan av mjölken.
Jag är spenatfanatiker :)
Örjan: Tack för tipset!
Tania: Då är vi två - vi kanske kan skapa något slags nätverk? :-)
För någon år sedan jobbade med en fransk kollega, han lärde mig att stuva spenat på ett annorlunda sätt, det är inte samma smakspektrum, men oerhört god ändå:
Hett stekpanna; in med en klick smör,
finhackad charlott och en krossad vitlöksklyfta; toppa med en rejäl näve bladspenat, salt och svartpeppar. Fräs runt, och avsluta med en dryg matsked creme fraiche. Bressera ett par minuter och voila: stuvningen kan serveras!
Landonius: Det låter väldigt gott det också. Skall pröva den varianten...
Stuvad spenat, annu en av dessa saker du inte kunde fa mag att ata i skolan men som jag garna ater nu.
Konstigt hur saker som du var saker skulle doda dig om du at them faktiskt smakar gott om du ger them en chans! ;)
// Mike
Absolut ett spenatnätverk!
Jag brukar köra Landonius version. Ibland med lite ädelost . Till pasta. Oförskämt gott .
Jag har mindre vätska än du har, max 2 dl plus att jag även har i ca ½ tsk mejram... och lite fint fint hackad vitlök, en liten klyfta eller ½ stor. Det blir supergott!
*suck* Att fingrarna alltid missar det huvudet tänker... torkad mejram skulle det ju vara, jag har inte hittat nån bra färsk mejram i min lilla stad och har inte heller möjlighet att odla egen tyvärr...
Maggisen: Ja, det där med "korvfingrar" är ett problem, även för mig. :-) Och riktigt bra tips med mejram! Tack för tipset - det skall jag testa!
Swedish Mike: Yup. :-)
Tania: Ja. Jag gör den ofta med ricotta, och fyller canneloni med. Ibland har jag med lite svamp också!
Skicka en kommentar