söndag, oktober 19, 2008

Off topic: Idag behövs det OCKSÅ donatorer!

Såg på en mängd bloggar igår (men var själv upptagen med att bl.a. klättra med dottern) att det var Europeiska donationsdagen igår. Alltså - en dag för att göra klart att det behövs folk som faktiskt - rent bokstavligen - bjuder på sig själva, speciellt när man inte använder kroppen längre (återvinning! Det är OCKSÅ på modet, just nu, har jag hört!).

Utan att skämta om det mer - jag skulle inte själv kunna skriva den här bloggen om det inte funnits folk som var beredda att donera sina organ och vävnader. Det är ett faktum. Således - OM någon behöver MINA organ och vävnader när "det här är över", så ta vad ni behöver!

Och om någon delar min syn (hehehe!) på det här, så anmäl Er till donationsregistret. Ert engagemang behövs. Även idag - en dag efter europeiska donationsdagen!

(Och för Er som inte vet - eller som är nytillkomna läsare av bloggen och inte hajar vad jag skriver om ovan: Förra hösten fick jag själv genomgå en hornhinnetransplantation, efter sex veckors väntetid, en operation som åter gav mig delar av synen tillbaka. Något som jag fortfarande är oerhört tacksam för.)

--

EDIT: 22:21

Fick den här länken av Längst-in-i-skafferiet-Anna, där man snabbt kan anmäla sig till donationsregistret. Tack Anna!

6 kommentarer:

Anna sa...

Men du missade ju en länk ;), anmälan till registret via webben:

https://app.socialstyrelsen.se/donation/anmaldon.aspx

Bara klicka lite grann så är det gjort. En halv minuts jobb. Just do it. :)

Jesper sa...

Anna: Tack! NU ligger länken med i inlägget - precis som en länk till din blogg! Tack så hjärtligt för hjälpen! Tack, tack, tack.

Jessika sa...

Det är osannolikt att mina organ kan komma till användning när jag dör men vad tusan, jag anmälde mig som för organtransplantation. Sånt som hornhinnor och hjärtvalv lär gå att använda så jag är som du, ta vad ni vill ha. En del säger nej av religiösa skäl, har aldrig förstått det. Om man kommer till vad man kan beskriva som en himmel så kan jag inte tänka mig att man vägras inträde för att man hade försynen att tänka på andra.

Måste man ta immunsuppressiva läkemedel efter en hornhinnetransplantation?
Tar immunsuppressivum själv men mitt immunförsvar har ju löpt amok.

Jesper sa...

Jessika: Det är nog lite olika. Det beror, vad jag förstår, på hur blodkärl och sådär löper i ögat...

Mackan sa...

Är redan anmäld till organregistret (något som jag också skämtar om på scen).

Jessika - kristna tror dessutom att vi ska få nya kroppar (gissningsvis med alla organ i) innan vi går in i paradiset, så vi har liksom inget att förlora :)

Hur övriga världsreligioner ser på det där vet jag faktiskt inte...

Men vem som helst som kan överväga kremering, men inte organdonation är en snål döing!

Jessika sa...

Mackan, jag har en aning om hur andra religioner ser på donation. En hel del vill möta sin skapare i sin ursprungliga form. Och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om att det utesluter organdonation.