söndag, oktober 19, 2008

Det handlar inte bara om VAD utan också NÄR och HURJo, jag vet. Jag skriver rätt ofta om kaffe. Om vad som gör "ett gott kaffe". Och ofta koncentrerar jag mig på bönor, på storleken på pulvret när det är malet, temperaturen på vattnet (och var det kommer ifrån), vilka kannor eller bryggare som kombinerar flest av dessa gynsamma faktorer. Och alldeles för sällan på NÄR och HUR man kan brygga "den perfekta koppen kaffe".

Så idag hade vi bestämt att umgås med en annan familj i området och kommit överens om en liten "fikapicknick". De tog med bullar och vi skulle ta med.... you guessed it... kaffe. Fru Värn bryggde "vanligt svenskt frikyrko-kaffe" i perkolatorn. Jag packade mjölk i en liten flaska, vatten i en annan, tog med ett par gaskök ur klätterutrustningsförrådet och en moccabryggare och en visp.

Och så - i gott sällskap, i naturen, gjordes den här veckans kanske godaste "caffe latte", "Cappucino" och "dubbel espresso". Med en moccabryggare på ett av köket, och en kastrull med skumvispad mjölk på det andra - ute på en lokal lekplats kunde vi alla njuta av våra respektive favoritvarianter av kaffe.

Tydligen verkar "NÄR" och "VAR", och kanske även "i sällskap av vem" vara lika viktigt som "VAD" när det gäller gott kaffe?

12 kommentarer:

Mackan sa...

Du glömde ta med tryck på vattnet i din ekvation... (I alla fall om man inte först sätter likhetstecken mellan tryck och temperatur, vilket kräver lite termodynamikuträkningar).

Allvarligt talat - det är både nördigt och charmigt att dra med sig friluftsköket och kaffepanna ut i naturen! Cred!

Fritt ur hjärtat sa...

När jag var liten kakade vi kaffe över öppen eld i en alldeles sotsvart "kaffepetter". Jag är glad att jag varit med om det, idag är det termos som gäller. Det viktigaste för mig är krav och rättvisemärkt, smakar godare för kropp och själ att inte arbetare far illa av gifter för min skull.

Patrik sa...

Det verkar som om du skall sätta den här på julklappslistan

http://www.naturkompaniet.se/naturkompaniet/Products/product.asp?ItemId=69033&SectionId=1794

/P

Jesper sa...

Mackan: Då mina kunskaper i termodynamik är... .. . begränsade (kanske är ett lämpligt ord) svarar jag bara "Jaha". :-) Och tack.

Fritt ur hjärtat: Ja - det är inte heller dumt. Kokkaffe - gärna i fjällandskap - är RIKTIGT gott att dricka utomhus.

Patrik:Jo, jag har sett de där makapärerna (Favoritteknikbloggen "Lilla gumman" skrev om det för någon vecka sedan) tidigare. De verkar mer "kul" än praktiska, men det är klart att det vore lite ballt med en "riktig espresso" när man är ute och fjällvandrar eller klättrar...

Jessika sa...

Det finns roliga kokböcker nu om hur man gör fjälltur etc., till mer än ett beroende av frystorkat. Charlotte Jenkinson är författaren.

Du hur spräcks en hornhinna förresten?

Jesper sa...

Jessika: Själv gillar jag utekokboken "på en låga" av Karin Ihre.

Patrik sa...

jesper: De demonstrerade den för ett par veckor sedan på villa mässan, ett par snabba pump här, in med en ampull och lite vatten och vips så är de färdigt.. såg ut som om man gjorde det utan känsla..
Men kaffet blev säkert bra ;)

Anonym sa...

Som hockey/fotbollsmorsa har jag genomlidit många riktigt läskiga brända kaffeslurkar i västsveriges alla ishallar o fotbollsarenor...yikes! Numera njuter jag av gott kaffe tillsammans med goda vänner o dessutom i sköna miljöer! Så visst har både När, Var, Vad o Vem!inflytande på vad som kännetecknar en go´kop kaffe!

Jesper sa...

Anonym: Amen!

Anonym sa...

Jesper: himla kul att du faktiskt anstränger dig att svara på kommentarerna...Signe alias anonym..jag glömde bara att "underteckna"

Linken sa...

1200 pix för en "cykelpump", då tar jag hellre med mig mokkabryggaren och tändstickor.

Har testat Handpresso på Formex-mässan och den fungerar och levererade ett helt drickbart resultat, men inte värd pengarna. Och om jag ändå måste ha en termos med mig till vattnet brygger jag hellre en god singelestate och tar med mig.

Jesper sa...

Linken: Ja, moccabryggare är ju rätt användarvänlig friluftsutrustning! Och det ger ett gott kaffe (fast utan crema), utan en massa fix och trix.

Signe: Tack.