torsdag, oktober 09, 2008

Raggmunk


Egentligen skriver jag den här bloggposten för att reta "den gamle kaptenen" lite, då jag VET att han älskar raggmunk och för att liksom sukta honom lite. JAG åt raggmunk (med bacon) till middag, för någon timma sedan. Dottern var överlycklig: Potatis, pannkaka och bacon på samma tallrik! Lysande! Och att dessutom få vara med och riva potatis, blanda pannkakssmet, ha i potatisriv, och sedan veva runt bacon i pannan medan pappa steker ljuvligt doftande raggmunkar i pannan bredvid - det verkar inte kunna bli bättre!


Raggmunk:

(4 port)

2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
5-7 medelstora potatisar
lite smör att steka i

Blanda mjöl och salt ordentligt i en bunke, häll i ungefär hälften av mjölken och vispa smeten slät och klumpfri.
Vispa i ett ägg i taget. Rör i resten av mjölken och låt smeten stå och svälla en stund.
Skala under tiden potatisarna och riv dem fint. Blanda ner potatisen i smeten.
På krogen steker man inte sällan i fläskflottet, för att låta raggmunken ta ordentligt med smak, men idag stekte jag i smör på medelvärme.
Grädda raggmunkarna på bägge sidor, precis som tunna pannkakor. Se till att lite av potatisrivet följer med i pannan för varje raggmunk.
Justera värmen efter behov (det brukar bli bra varmt i pannan efter ett tag).
Servera med stekt, rimmat fläsk, eller bacon.

--

EDIT: 12/10 - 2008, Fick precis reda på av "KillenTidigareKändSomMediaKristofer" att raggmunk blivit östgötsk 'nationalrätt'.

12 kommentarer:

Vickan sa...

Åh,raggmunk...Det måste jag göra snart!

Anonym sa...

Och varför blev det inte över några
till en "gammal kapten"? Bättring önskas å det snaraste.

Jesper sa...

Den gamle kaptenen äter numer bara mat med lågt GI. Och raggmunk är så gott att jag åt upp dem själv! (Ja - inte helt själv då - Fru Värn och dottern fick några också, om än inte så många!) :-)

Vickan: Ja - det är verkligen underskattat. Och enkelt. Jag förstår inte att folk inte gör det hemma längre?

Tania sa...

Mina barn älskar raggmunk. När den äldste ( nu 22 år ) fyllde åtta säå önskade han sig det till födelsedagsmiddag :)

Ingvor sa...

För att slippa pannkaksvarianten och ändå äta riktig raggmunk, kan man göra så här:
Man river ca 500 g skalad potatis och blandar med 1 ägg och ca 1 tsk vatten lite salt och rör om. Detta steker man sen i antingen flott från fläsket eller smör på båda sidorna i 4-5 minuter. Gott! och inte heller så GI-vidrigt som de med mjöl i........
Stekt fläsk hör givetvis till och kanske lite lingon också.
Det här är för 2 personer, vill man vara fler som äter, så är det bara att flerdubbla receptet. P.S. Det är väldigt gott med sallad till.

Jesper sa...

Tania: Ja, det är verkligen fantastiskt gott!

Ingvor: Bra tips, skall testa det...

Sis sa...

Mums!!

nu har vi just ätit goda raggmunkar, nästan efter ditt recept. Som bekant är inte alla i familjen så duktiga på att följa recept ;)
Kör pannkakor efter receptet lika många dl mjöl som antalet ägg och dubbelt så många dl mjölk.

Tack för tipset!!

Nu är vi mätta o glada alla tre :)

Sis sa...

Hmm..
heter det inte rårakor om man gör dem sådär utan smet?

Jesper sa...

Sis: Kul att ni också åt raggisar! Och roligt att se att du läser den här bloggen! Välkommen hit!

Mackan sa...

Jag gör mina ungefär som Ingvor. Och har rivna morötter i också... :)

Gott blir det, hur som helst.

Jesper sa...

Mackan: Rivna morötter? Ok... Hmm... Jag lovar inte att testa, men du får väl visa nästa gång vi ses... *lätt skeptisk* :-)

Inger sa...

Din dotter äter med god aptit med både riven potatis och rivna morötter och ibland har jag en nypa havregrym med oxå´. Häpp!! ; ))