tisdag, oktober 21, 2008

Fiskpinnar, fiskpinnar, fiskpinnar...

Såg igår på matakuten att någon stackars fiskpanett man köpt in i en skola innehöll en bit öer 60% panad! När jag kom till jobbet var jag tvungen att kolla in våra fiskpinnar - Typ 40%, och även om det är mindre känns det inte helt acceptabelt.

Så jag har kollat runt lite efter recept på "hemmagjorda fiskpinnar" och tydligen är jag inte ensam. På DN.se länkar man till allt om barn fanns en bra artikel och en liten diskussion där man kan dela med sig av sina egna tips. Kul.

Och så - kanske föga överraskande - hittar jag det här fina blogginlägget på Ragazze och blir grymt inspirerad. Jag måste köpa lite sej till jobbet och testa att göra egna fiskpinnar!

7 kommentarer:

Anna sa...

Min mor var lärare innan hon gick i pension. Mattanten på skolan där hon jobbade kallade fiskpinnar för "sockerkaka" på grund av mängden panering....

Jessika sa...

Jag äter inte fiskpinnar utan panerar bara fisk lite lätt i pankosmulor.
Om jag skulle göra det som fiskpinnar skulle jag skära det i fiskpinnebitar och panera lätt.

Elin sa...

Klart du ska panera med parmesan! Panko är gott också :)

jag har tyvärr inte sett Matakuten men följer diskussionen lite i matbloggarna. Det jag undrar är hur jag som mamma får reda på hur dagismaten "ser ut". Jag är ju aldrig där på lunchtid. Jag vet att de har ekologiska grönsaker, bakar eget surdegsbröd etc men vad som egentligen är på tallriken vet jag ju inte, det kanske inte alls är så aptitligt. Har du tips på hur man kan få en inblick som förälder i skolköket utan att framstå som en idiot?

Jesper sa...

Elin: Fråga kocken/kockan? Kanske har han/hon bilder på mat han/hon har serverat? Fråga personalen? Försök att sitta med en ledig dag?

Inget av detta skulle JAG tycka vore det minsta konstigt. Det handlar ju om mat till DITT barn!

På min förskola skriver jag veckobrev, där jag bl.a. skriver om det är något som kommit upp som fråga från någon förälder eller så. Inte sällan får jag så mail där någon skriver "det där tänkte jag också på... Tack snälla för att du skriver..."

Det är förmodligen inte bara du som har frågor om barnens mat.

Jessika sa...

Jag har tänkt på det där med panering. Man kan ju panera med vad som helst egentligen. Jag brukar "bröa" formar när jag bakar med råsocker, kokos, polenta, bovetemjöl, olika fröer, allt annat än brödsmulor i varje fall.

Jag vet inte om du har ätit cajun blackened (cat)fish? Nu behöver man ju inte ösa på smör för att göra blackened fish. Det är cajun krydda och när man steker så blir den blackened. Eller måste en fiskpinne vara en fiskpinne vara en fiskpinne?

Jesper sa...

etemjöl och rågmjöl är ju en klassiker. Eller ägg och kokt ris. Mie de pain är ju en annan möjlighet. Eller den där goda parmesanpaneringen som de postade på ragazze!

Så - nej - fiskpinnar är inte alltid fiskpinnar. :-)

Jessika sa...

Att panera med parmesan är ju "gammalt" men väldigt gott :). Jag har gjort en kycklingrätt med recept ur Allt om Mat där man använder kokosflingor. Trevligt recept.