tisdag, oktober 07, 2008

Jag blir så trött...

Jag blir så trött på nonsensblaskan Aftonbladet ibland. Jag antar att ni också såg löpsedeln igår: "Ditt barns skolmat: sämre än kattmat".

Givetvis varierar kvaliteten på skolmaten från enhet till enhet, men låt mig säga det såhär, för att vara tydlig:

Vad tror ni på Aftonbladet som skriver en sådan här artikel att ni uppnår? Att ni uppmuntrar folk i branchen "mat för barn" att jobba hårdare för att få fram bättre mat? Eller att det blir någon slags vetenskaplig tyngd bakom för att ni frågar Bert Karlsson (som ju har åsikter om precis ALLT här i världen) "var det är värst skolmat i Sverige" (Gällivare - enligt artikeln - bra jobbat!) Eller vad? VILL ni att vi kockar - som faktiskt jobbar med mat på ett målmedvetet sätt - skall lägga ifrån oss slevar, grytor, knivar och pannor och - för att få tyst på Er - i stället faktiskt köper kattmat till Era barn?

--

På tal om programmet - jag såg det inte, men jag träffade Carola Magnusson för någon vecka sedan och vi bytte nummer. Vi verkar ha ungefär samma syn på mat. Och Melker är ju "en av oss" (gammal krogkock), så det skall bli kul att se det i framtiden.

Förresten - utan att ha sett programmet - men när man hör om det känns det som om just Melker Andersson genomgått en medial metamorfos från att vara "Sveriges Gordon Ramsay i 'Elake kocken'" till att bli "Sveriges Jamie Oliver i 'Jamies school dinners'"? Och är DET bra? Kul i alla fall! Och bra att se ett engagemang för skolmat. Jag minns i "Krogakuten" (hette det väl - den svenska varianten på "kitchen nightmares"?) när Melker och hans gäng åkte på radikalsmisk av ett gäng "mattanter" i en pannkakstårtetävling i någon skola, och han fick bjuda hela skolan på glass. Magiskt TV-ögonblick!

Nåväl. Kudos för att man plockat in Carola, som faktiskt vet vad hon talar om, och Melker - sveriges just nu kanske mest mediakunniga kock - i det här gänget. Kanske, bara kanske, om folk inte behöver schavottera i TV, kan vi höja statusen på kockyrket även i offentliga miljöer för och med barn. Då blir jag glad!

--

Tills dess kommer jag fortsätta att laga min egen mat, prata och äta med barnen och aldrig, aldrig, aldrig servera kattmat. Vad än aftonbladet skriver!

12 kommentarer:

BRUNKULLANs TEMAKERSKA sa...

Hej På Jesper!
Verkligen bra skrivet! Journalisterna skulle kunna göra så mycket skillnad om dom tänkte till! Bor själv i Jämtland där jag försöker påverka våra poltitker. I Östersunds kommun är det tyvärr bara kommunens egna kök som får leverera skolmat. Det GÅR alltså inte ens att konkurrensutsätta skolmaten. Skolkök efter skolkök görs om från produktionskök till mottagningskök......idiotiskt va! Ändring ska det bli... Välkommen och häsla på på min blogg vid tillfälle.

Jessika sa...

Kattmat är kattmat. Näringsvärde är en sak som det säger ingenting om vad som de facto ingår I kattmaten man har analyserat. Kött ja, men det brukar vara biprodukter som ger samma näringsvärde som "riktigt" kött. Man kan slå på trumman rätt stort och de gjorde de. Rätt osmakligt (pun intended).
Det vore intressant att låta vilken stjärnkock som helst att laga en riktigt väl sammansatt måltid och sedan räkna näringsvärde på den. Sedan får vi se om det blir något mer tal om kattmat efter det.

Anonym sa...

Jag blir också trött..trött på att prata, diskutera, debattera som vanlig kokerska med chefer, allmänhet o just...politiker. Lyssnar de? Nej, knappast! Kanske kan aktuella Matakuten dra fokus till ett bekymmer som vi kommer att få "äta upp" framöver: en övertro på kvantitet framför kvalitet. Surt när man står mitt i en omorganisation som kommer att medföra centralisering av alla kök i vår västkust kommun. Alla förskolor skall in i cirkusen av färdiglagad, utkörd mat. Ute på förkolorna vissnar både engagemnag och ambition..Vi kan, jodå men vi får inte!
"Signe"

Inger sa...

Jag vet i alla fall att "dina" barn får bra mat... och ditt barn med ; ) även om det blir lite experimentellt ibland.. iaf hos hennes dagmamma!

Anonym sa...

aftonbladet har alltid varit skit, och blie med åren bara än mer skit. skit på skit blir mycket skit.
expressen och de andra hör till högen. håll din mentala hälsa vid liv: rör inte vid skiten.
mvh
/henrik

Jesper sa...

Brunkullans temakerska: Tack. Och intressant. Det där med att produktionskök får stå tillbaka för allt större centralkök (där det nödvändigtvis heller inte anställs folk i samma omfattning som man stänger mindre produktionskök) är en trend som vi (tyvärr) även ser i "min" stadsdel här i Stockholm. Bra att även du vill vara med och påverka! Vi ses på barrikaderna! Och jag skall kolla in din blogg.

Jessika: Precis. Helt rätt. Vad man vill se i ett sådant här TV-program är ju kanske mer hur maten man jämför med klarar sig näringsmässigt mot den mat som kockarna kommer med? Och sedan kanske VAD det är som gör att näringsvärdet förändras?

Signe: *applåder och stående ovationer* PRECIS såhär är det! Väl rutet! Jag förstår att jag har det rätt bra som faktiskt har en stadsdelsförvaltning som jag tycker lyssnar rätt bra på mig (och min närmaste chef - vår skolchef - lyssnar VÄLDIGT mycket på mig). Vi har motiverade föräldrar etc. Jag inser att det inte ser ut på samma sätt överallt och DÄR tror jag att program av den här typen är jättebra som ögonöppnare åt beslutsfattare, för är det lite "politiskt otrevligt" att ta beslut som påverkar barnens mat i "fel riktning" är det faktiskt lättare att driva igenom förändringar "inifrån organisationen". Kul att se en kollega här på bloggen! Välkommen!

Inger: Man måste ju alltid pröva nya saker! :-) Och det verkar som om dottern - i alla fall just nu - inte alls är lika imponerad av pappas mat som just av dagmammans. Jag antar att jag har fått konkurrens i "mat för barn"-branchen! :-)

Henrik: Insiktsfullt. Tack.

Eskil von Eskil sa...

Fan va kul då. Jag skrattar så jag spyr... Är förjävligt att vi inte kan utfodra de ygre generationerna ordentligt. Göran person kunde väll lagt lite pengar på det istället för att köpa sig en jävla kåk på lindingö. Folk som sitter i fängelse får bättre mat än skol elever. Ge elevernas mat till fångarna istället så kan ungarna få fängelse maten. Plus att ingen lär våga begå brott med risk för sån bestraffning.

Vera sa...

Tragiskt. Både vad gäller kattmats-artikeln o den allmänna centraliseringen av skolmaten.

Vi har tur o har egen kocka. Började skola in igår och två dagar senare ser jag själv framemot lunchen o funderar på om dom märker om jag flyttar in. :-D (Vi föräldrar får även kaffe o kaka till eftermiddags-fikat!)

Jag tar gladeligen färja åt fel håll för detta kvalitetsdagis (personalen är kanon oxå), men skräms av att det även här pratas om neddragningar.

Tack för en supermysig blogg! Läser, men är dålig på att kommentera.

Jesper sa...

Eskil: Jag vet inte om interner borde få sämre mat än de har idag, men visst vore det bra om ALLA offentliga storkök lagade god, näringsrik och billig mat?

Vera: Tack. Det var väldigt vänligt skrivet. *rodnar klädsamt och sparkar med foten i cybergruset*

nina f sa...

Det är ju uppenbart att du och många andra som jobbar inom barnomsorgen och skolan lagar mat som både är näringsriktig och god, men jag tycker inte att man ska skälla allt för mycket på Bert och kompani. Alltför många serverar ju halv- och helfabrikat istället för att laga egen mat, jag vet för jag har också jobbat på både dagis- och skolkök, där man till stor del ägnat sig åt att värma färdig mat och servera pulvermos till det.
Jag hoppas att vi kan få igång en debatt med fokus på varför våra barn ska nöja sig mig prefabricerad, uppvärmd mat medan vi vuxna vill helst ha vår mat nylagad, från grunden helst, och aldrig skulle acceptera fiskpinnar med pulvermos i personalmatsalen.
Men alla ni som lagar bra mat till våra barn ska givetvis fortsätta med det, ni är högt uppskattade av oss föräldrar, men borde inte alla barn kunna få bra mat i skolan?

Fritt ur hjärtat sa...

Visst blir man upprörd, vilken snedvinkling. Man måste väl ändå ha jämförbara exempel. Till och med när jag går på "krog" har jag olika förväntning, vägkrog, Mc Donalds, Gormérestaurang inte har jag liknande förväntningar på dem!
Fram med bra skolmat se till att kvaliten är bra i alla skolor, bra exempel, jämför inte med kattmat...

Jesper sa...

Nina F: Givetvis är det det! ALLA ungar - och alla som äter mat ur offentliga storkök - borde få bra mat. Jag gillar tillochmed TV4:s matakuten - tro inget annat - jag bara gillade inte aftonbladets artikel, som var (som vanligt) tramsigt, icke-journalistisk sörja med dålig koll. OM man faktiskt VILL påverka finns det förmodligen bättre sätt än att SKRÄMMA de föräldrar vars barn faktiskt äter skolmat? Bara en tanke.

Fritt ur hjärtat: Amen!