tisdag, oktober 14, 2008

Matakuten - välkommen debatt.


Satt - givetvis - som klistrad framför gårdagens avsnitt TV4 satsningen Matakuten.

Jag kommer på mig själv att småle. Att tänka "sådär gör jag också" eller "Jaaaa. Sådär kan jag ju göra..." eller tillochmed "Oj! Det där kan bli lite bökigt..." mest hela tiden, när jag kollar. Matakuten engagerar. Och även om jag tycker att inslagen med Bert Karlsson, i bägge programmen som sänts hittills, varit rätt fåniga belyser de på ett ganska bra sätt problem med mat för barn.

Igår snackades det bl.a. om tillsatser i maten. Intressant och lärorikt. Men svårt, för en kock i produktionen, eftersom det är nästan omöjligt att faktiskt hitta produkter som inte innehåller några som helst tillsatser. I alla fall för de pengar vi har att röra oss med. Bökigt.

Den starkast lysande stjärnan, hittills i programmet är dock Paul Svensson (som för oss kockar är mer känd som "Danyel Couets kompis från F12"), som jag tycker gör ett RIKTIGT bra jobb. Han lyssnar på barnen, går ut i skolan och pratar med dem, presenterar sig och sina arbetskamrater (sekvensen när han frågar dem om vad en kock gör och sedan om det finns några kockar på skolan och får svaret "nej, här finns bara mattanter" är riktigt bra. Den belyser hur statusen för kockar och kokerskor i storkök faktiskt ser ut!) och inför förändringar i liten skala först. Första veckan gjorde han typ en salladsdressing. Han insåg att det inte skulle funka att komma och "härja runt" och ändra allt på en gång, men en salladsdressing är ju bara en salladsdressing och helt ofarligt. Både för barn och för arbetskamrater. Men när barnen faktiskt tog dressing på sina grönsaker ÅT de grönsakerna...

Melker fick sig nog en tankeställare under inspelningarna av gårdagens program. Alla som har kockkläder agerar inte som restaurangfolk. 'Nuf said.

Vad jag däremot blir lite chockad över är Carola Magnusson, som mer och mer ter sig som en "religiös fanatiker". Hon är fantastiskt duktig och jag gillar henne (jag har träffat henne några gånger, senast för ett par veckor sedan ni Järna), men alla har inte hennes erfarenheter av att laga ekologiskt. Faktiskt vill jag sticka ut hakan och säga att nästan INGEN annan i sverige har samma erfarenheter av ekologisk matlagning som Carola Magnusson. Då kan det vara svårt att motivera andra - de hajar helt enkelt inte VARFÖR de råarorna är bättre, eller VARFÖR den maten är nyttigare, eller VARFÖR Carola Magnusson tycker att den smakar bättre. Själv har man inte den erfarenheten.

I gårdagens program gjorde hon en jättefin (och säkert god) fiskgryta på ekologisk sej (nu hör jag avgrundsvrål från ekonomimedvetna kockar framför skärmarna) och redd med grönsakernas egna stärkelser. Kanonidé. Men hon sätter upp den på menyn samma dag som "den andra rätten" i skolan är pasta. Med ost och skinksås. Nu brukar i och för sig JAG laga just min skinksås med bra råvaror, men "en bra fiskdag" på jobbet går det oftast mindre än "en riktigt dålig pastadag". Att sätta upp rätterna "mot varandra" på en meny är ekonomiskt självmord. Man får svinn på många många tiotals procent den dagen (och har man då anänt väldigt dyra råvaror är det inte roligt. Gästerna kommer bokstavligen att "kasta dina pengar i soporna").

Jag förstår hennes hållning. Jag förstår att hon brinner för det hon gör, men just nu verkar hon så förblindad av sina egna ideers förträfflighet (och ja - de är förträffliga) att hon helt missar att de andra "inte är med på tåget". Att de inte HAJAR vad "da shit's allabout"...

Nåväl - det skall ju hålla på några veckor till, så... Jag får säkert skäl att återkomma till det fler gånger. Tills dess. Kolla in programmet.(Och idolbilden på Paul här ovan kommer från TV4.se)

--

EDIT: 15 okt, 21:06. Upptäckte idag att jag blivit länkad av Bendel, som skrivit ett väldigt fint inlägg om Carola Magnusson och henns mat. Kolla in det!

EDIT: 16 okt. 06:23. Det här blogginlägget verkar tydligen odödligt! Nu har jag blivit länkad från Jessika också. Hon skriver en fin sammanfattning av debatten och beskriver sina egna tankar på ett bra sätt. Kolla in!

10 kommentarer:

Bendel sa...

Jobbade igår kväll, och missade programmet för andra veckan i rad. Inte heller har jag sett skolmatsprogrammet i Toppform. Så tyvärr kan jag varken hålla med eller debattera. Rent generellt tycker jag dock att det är bra att det talas om skolmaten och att den uppmärksammas oavsett om metoderna blir knasiga ibland.

landonius sa...

Riktig synd om är det om dessa menniskor som degraderats till matuppvärmare i dagens storkök. Att vara kokerska, smällde ganska högt förr i tiden, och att inspirationen tryter för dagens " mattanter" är förståeligt. All ära till de få eldsjälar som orkar bry sig och faktiskt åstadkommer mirakel i några skolkök.

Bendel sa...

SEr nu att du länkat till programmen, vad fint.

Tania sa...

Jag har också sett det och gillar Paul han har en ödmjuk inställning och går inte på som något j**la ånglok . Tänker följa serien .

Jesper sa...

Bendel: Japp. Det är viktigt med debatt. Och mat för barn är verkligen ett - även för mig - väldigt aktuellt ämne. Jag gillar verkligen att det kommit igång!

Landonius: Amen!

Tania: Mmm. "sådan skall jag också bli när jag blir stor":-) Och kul att även du kommer att följa serien!

KarinW sa...

Jag sitter också bänkad när programmet går,de har lite olika tekniker kockarna för att nå fram. Melker skulle nog ha börjat med att bjuda sina "gummor" på frukost!

Jesper sa...

KarinW: Ja, det hade nog hjälpt till lite! :-) Nu fick han lära sig "den hårda vägen" att det kanske funkar bättre med en lite mjukare stil, om man vill påverka folk som inte valt att jobba i hans kök...

Det var nog en bra erfarenhet. Men jag tror att han kommit snabbare framåt i gruppbildandet om han börjat i en annan ände än den han gjorde...

Bendel sa...

Tror ni inte att peronerna är lite typecastade också? Och att programmet redigeras så att de blir ännu mera den onde, den gode och den tossiga?

Jesper sa...

Bendel: Givetvis kan det vara så.

Anonym sa...

Håller med om att Carola kan te sej lätt fanatisk...Men hur mycket är inte det inte värt jämfört med alla " Grå-Matlagare " som bryr sej noll om vad som lagar o serverar ??? Tror att vi behöver "Carolor" för att det skall ruskas om ute i kommunerna, främst bland matlagarna !!!!