söndag, oktober 05, 2008

Mat är sex?

Oh yeah. (Och nu kommer alla mina nära kompisar läsa det här och tycka "bra jobbat - han har lyckats få in två av sina huvudintressen i samma bloggpostrubrik!") :-)

Kollade givetvis på "F-word" som började på kanal 5 idag. Snyggt proddat (fast mycket är rätt krattigt filmat skjutet med handhållen skak-kamera) och med riktigt bra soundtrack. Och sexigt. Allt den här serien vill kommunicera - känns det som - är "mat är sex".

Det är tjejer som slickar sig kring munnen, slickar på fingrar, Gordon ramsay som byter kläder (och låter kostymen falla) i introt och han flirtar, kommer med innuendo efter innuendo. Killen som för ett halvår sedan var "the greatest bully in the world" har helt plötsligt blivit "the sexiest chef alive" i pressen.

(Här skulle jag kunna skriva något lite halvtragiskt om min tonårstid, då det faktiskt var de "elaka killarna" som fick alla de snygga tjejerna, och göra något slags analogi om att det kanske, trots allt ÄR sexigt att vara kaxig, men jag låter bli... Den här gången... Mest för att jag vet att det finns folk som läser den här bloggen som ibland kan förledas att tro att jag kanske är - om inte en "elak pojke" så i alla fall en sexig kock.
*Hej, Fru Värn!*)


Men ärligt - kolla bara in hur showen marknadsfördes i "Asian food channel":Det känns lite sådär småsexigt, eller hur? Och tanken att mat är sexigt är ju inte ny. Nigella Lawson blev ju kritiserad för det där för något år sedan och det skrevs bl.a. om henne att hon "got food looking slutty". Kul. Nu kommer någon av mina mer rödstrumpade vänner att skriva något i stil med att "det är ok när en KARL gör det men när NIGELLA gör det så är det minsann slampigt..." Kanske har de rätt. Själv hoppas jag nästan på att någon skall tycka att jag - eller min mat - är lite slampig. Det skulle liksom kännas som att den i alla fall är lättillgänglig! :-)

Nåväl. Det är lite lustigt att se att det helt plötsligt i alla fall är "sexigt" med kockar. Nu känns det bara som om ifall "mat är sex" som att vi som faktiskt pysslar med att sälja mat är prostituerade... Plötsligt känner jag mig lite smutsig. :-)

Nåja. Kolla in introt. Och berätta sedan om du tycker att mat är sex. Eller i alla fall sexigt. Eller om det finns någon kock du tycker är sexig...

11 kommentarer:

Åsa sa...

Jag gillade helt klart introt och även The F word promo, det var sexigt klippt. Visst kan mat vara sexig eller vissa delar i allafall...

landonius sa...

Det där med att vi är prostituerade är lite sant, i alla fall står vi ut med rätt så mycket för att få lite applåder...

Jesper sa...

Landonius: Det där kan nog kvala in som veckans citat! Tack! Lysande!

Åsa: Hmm. Snubbar som luktar fisk, vitlök och stekos 330 dygn om året.... Mmmm. Sexigt. :-) Nej, men allvarligt - VAD är sexigt, dåra? Jag säger (eller skriver) inte att du har fel, bara att du måste klargöra. För visst anspelar den här produktionen rätt mycket på sex, men vad är det vi EGENTLIGEN blir attraherade av?

Jessika sa...

Jag tittar hellre på Nigella Lawson och andra matshower än vad jag ser på en hel del av vad MTV har att erbjuda.

Jesper sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper sa...

Jessika: Jag tittar hellre på Nigella Lawson än hennes mat! :-D

Fast visst har du rätt i sak. Mat är bättre än MTV. Alla dagar i veckan.

Jessika sa...

Maten, jag bryr mig inte ett dugg om maten i stort sett i ett Nigella-program. Hennes utstrålning och inställningen till mat som något lättåtkomligt drar mig mer än något annat. Jag har Nigellas kokböcker och brukar ta recept och sedan stycka om dem rejält.

Jesper sa...

...och tjejer som gillar mat... Mmm...

Alltså finns det något osexigare än folk som petar i maten? Som håglöst jagar något jävla salladsblad runt på tallriken för att liksom "Nej - jag är inte hungrig".

Är man inte hungrig på mat signallerar det - i min sinnevärd - att annan sorts hunger kanske också dämpas eller hålls tillbaka.

Nejdå - jag har inga fördomar! :-)

Men ärligt - det är befriande när ens middagssällskap faktiskt äter maten! Att skratta, skämta och flita över tända ljus - är betydligt sexigare än att se någon stressig trådsmal människa peta håglöst på tallriken!

Jessika sa...

Och på det sättet är det ju intressant, rent könsrollsmässigt om man nu ska gå ett steg vidare. Att man låter en kvinna med en rätt passionerat förhållningssätt till mat få en matlagningsprogram med ett kylskåp som inte går att öppna utan att plastpåsar trillar ut. Det liknar min frys ;). Det är befriande med någon som säger att det här är fantastiskt och det här är fantastiskt och prova här och är det där, om vi bortser från det flirtiga i sammanhanget. Vissa tål inte Nigella, jag sjunker ner i soffan och tänker åh så trevligt.

Jag har aldrig varit någon sallads- eller baguettelunchmänniska. Kan vi inte äta något, du vet, ordentligt?

kallskänkan sa...

Jag är väldigt svag för kockar. Snygga uniformer, och erfaraenheter säger mig att de är lite farliga. Ouppfostrade, tar ingen skit, skitiga. Och så kan de laga mat, god mat förhoppningsvis. En tajt kockuniform slår alla andra uniformer med hästlängder.

Jesper sa...

Kallskänkan: Tack! *sade han glatt och log snett* :-)