torsdag, oktober 09, 2008

Min musa är en "dagisfröken"... :-)

Den riktiga termen är (nog) barnskötare, eller resursperson, eller något, men eftersom jag inte har någon koll får hon heta vad barn jag känner skulle kalla henne: "Dagisfröken". Hon sticker ibland in sitt huvud och undrar glatt - "Du? Den där såsen vi fick i måndags... Har du något recept på den?" Eller "Du? Jag känner en som gillar korv och öl - vad skall jag köpa i present?" eller andra inspirerande små frågeställningar.

Inspiration kommer alltid från olika håll, men just nu kommer den ifrån frågeställningar från en glad kollega. Och eftersom hon frågar - och därigenom kittlar min inspiration, är hon - fr.o.m. nu utsedd till "oficiell Krubb-musa". Idag frågade hon om den här - enkla - lilla dressingen, som igår serverades till stekt kycklingfilé, men som passar till nästan alla lite lättare grillade rätter, som lax, kyckling, quorn eller liknande...

1 dl creme fraiche
1 msk flytande honung
1 tsk citronjuice
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk basilika (fint strimlad)
1 tsk persilja (gärna bladpersilja, fint strimlad)
1 vitlöksklyfta (jodå!)
En nypa gott flingsalt

Rör ihop alla ingredienser utom vitlöken. Pressa i vitlöksklyftan sist (Det här är nog det enda recept jag någonsin skrivit där jag pressar i vitlök, och inte hackar den!). Låt stå i kylen i någon timma och "dra".


Och de av mina kollegor som läser den här bloggen kommer att bli duktigt nyfikna på vem det är jag skriver om - utom hon som vet. (Och som - för att vara övertydlig - inte heter Åsa!)

6 kommentarer:

Anna sa...

Frågar man ingenting får man ju ingenting veta! :) Vill du ha två till matiga frågor som gjort mig sömnlös om nätterna de senaste åren för jag aldrig får ngt definitivt svar på dem? :) Men jag är ABSOLUT helt bombdundermonstersäker på att en hejare i köket som du kan svara på dem:

1. Heter det ekologiskt ODLADE eller ekologiskt VÄRPTA ögg?

2. Varför är popcornen vita när majs och cornflakes är gula?

Nu fick du lite att bita i hoppas jag, men hon på ditt jobb kanske vet om inte du gör det? :)
Ha en kalastrevlig helg!

Jesper sa...

Anna: Bra frågor: Det heter nog ekologiska ägg (svarade han för att slippa ta ställning). :-)

Och att popcorn är vita beror ju på att de så att säga "är vita på insidan" (kolla ett majskorn), och när det poppas (för att luften i popcornet expanderar, när det blir varmt) "exploderar" ju popcornet, och fläks ut och in. Popcorn är ju fortfarande gul-bruna på insidan (precis som torkad majs, före man poppar den!)

Örjan sa...

Komplettering majsmjöl

Maizena är vitt, ger vit redning. Gjord på det skalade majskornet

Polenta blir gulfärgat vid tillagning. Malt på hela majskornet.
Färgen sitter i skalet

Jämför vetemjöl/grahamsmjöl.

Persilja
Ja naturligtvis den välsmakande bladpersiljan.
Kruspersiljan överlåter jag/vi till kallskänkors dekorationer

lejlej sa...

då hamnade detta recept i mitt "onenote" för vidare behandling.. ;-)

tack :-)

Jesper sa...

Örjan: Precis. Tack för alla klargöranden!

Lejlej: vad är "onenote"? Kul att du hittat hit, i alla fall! Välkommen!

lejlej sa...

onenote, är typ anteckningar i office, där jag kan samla allt jag vill spara från nätet. jag har en mapp; recept där detta hamnade :-)
tack (lejlej=annelie)