onsdag, oktober 01, 2008

Gräddsås till köttbullarIbland behöver man gå tillbaka till grunderna på något sätt - att "börja om" att starta något nytt ur det som är gammalt och bekant. Ibland behöver man - för att hitta var man är nu och var man skall härnäst - återvända till varifrån man kommer från början. I mitt eget fall blir då min början ofta vad vi skulle kalla för gammaldags husmanskost.

Ni kan reportoaren själva - tosk (eller sej, eller någon kul ersättningsfisk) med äggsås, pannbiff med lök, köttbullar med gräddsås, raggmunk med fläsk, stekt falukorv med stuvade makaroner... Ni hajar. Min början är hel enkelt just det: helt enkel. Bara enkla gamla "surefire" grejer som jag skulle kunna laga mer eller mindre i sömnen.

Och vägen hem - var än "hem" blir nästa gång - börjar med ett par steg i det gamla husmans-köket.

Den här veckan har jag på jobbet saker som raggmunk med fläsk, fiskbullar i persiljesås och kålpudding på menyn. Hemma har det blivit sej i äggsås och så - som här på bilden - köttbullar i gräddsås. Enkelt, gammaldags, och en början så god som något att börja om på något ifrån.

Gräddsås (4 port):

3 schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk ansjovisspad (om man har)
1 msk gele eller äppelmos
1 msk koncentrerad mörk oxfond (Bong)
3 dl grädde
1 tsk soja (om man vill ha en lite mörkare färg)
2 tsk vetemjöl
salt och vitpeppar


Finhacka löken och svetta den i smöret i en sauteuse.
Häll i äppelmos (eller gele), oxfond och grädde.
Låt koka ihop ett tag och sila sedan över såsen i en ren kastrull.
Red något lite med vetemjölet.
Låt koka ihop till en vacker, slät sås.
Häll i sojan, för en vacker färg, och för att runda av smaken något.
Smaka av med salt, peppar, och ansjovisspad.

6 kommentarer:

carin sa...

Vågar jag tippa att du blir stolt över din vapendragare CayakCarin när dofterna från rimmad fläsklägg och rotmos når dej från dagens middag. Fortsätt att inspirera!

Jesper sa...

Carin: Rotmos med fläsklägg... Mmmm. *Njuter i fulla drag*. Duktig flicka. Det är skönt att veta att i en föränderlig värld finns det ändå fortfarande folk som kan laga rotmos. Det känns... trösterikt, i brist på ett annat ord.

Och tack. Och detsamma. Vilka fina bilder det var från Skottland på Er sajt.

Swedish Mike sa...

Graddsas... Mmm... Denna post fick minnena att floda tillbaka. Jag har kottbullar ganska ofta (sok pa min blog) men jag har inte gjort graddsas pa evigheter. Tack for receptet och inspirationen!

// Mike
http://www.freestylecookery.com

Jesper sa...

Swedish mike. Tack själv, för att du läser Krubb!

Kinna sa...

Gräddsås är ju så himla gott! Fredrik lagade hjortköttbullar med underbar gräddsås till mig för ett tag sen. Serverad med potatismos var det ljuvligt!

Jesper sa...

Kinna: Oj vad smaskigt! Såhär på hösten kan jag tycka att det är väldigt gott med lite svamp till också, och kanske ett par droppar tryffelolja i potatispurén. Mmmm. Hjort och tryffel.... *fantiserar* Vad kul att du läser här på Krubb förresten. Du är en av mina största idoler i bloggosfären. Din blogg är alltid så fin. Att laga "mormors mat" är verkligen en kulturgärning!