tisdag, oktober 21, 2008

Fisksoppa med lax och mild currysmak

På vårt matråd på jobbet, där barnen är med och skriver meny, kom man senast (för en dryg vecka sedan) bland annat fram till att man ville ha fisksoppa på menyn. Givetvis satte jag upp det med en gång (en annan fiskrätt - fiskpinnar med curryremoulad serverades redan någon dag efter matrådet) och idag var det dags att göra fisksoppa!

Dagens fisksoppa - som var omåttligt populär hos både barn och personal på jobbet var en lätt currydoftande skapelse med lax:

(4 port)

1 morot
1 gul lök
1 palsternacka
1/4 rotselleri
½ kålrot
1 bit (5 cm?) purjolök
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 tsk mild gul curry (madras)
1 msk bong fiskfond
1 vitlöksklyfta, finhackad
1½ dl vitt matlagningsvin
500g lax i tärningar
2 dl matlagningsgrädde

Skala, tärna och fräs alla rosaker i lite olja i en kastrull.
Häll på vitt vin, grädde och fond.
I med alla kryddor
Låt koka ihop i sisådär 30 minuter.
I med laxen, låt gå i kanske 5 minuter tills laxen är genom, men inte alldeles sönderkokt.
Späd ev. med vatten eller mjölk.

Inga kommentarer: