torsdag, oktober 23, 2008

"FN-dags"-buffé.En liten buffé...

Jo - jag skrev ju igår om en del av fördelarna med att jobba på förskola och tänker idag tillägga: "det går att göra så många roliga jippon kring mat". Rätt vad det är kommer det något slags högtidsdag som skall firas, något tema som påbörjas i den pedagogiska verksamheten eller bara att det är kul med fest och man får hitta på lite roliga grejer i köket. Just det här ÄLSKAR jag: att bolla idéer och på ett avspänt sätt försöka få in mat i "den dagliga verksamheten" som ett samtalsämne, något att samlas kring och - och det känns jätteviktigt - något att njuta av.

Idag har vi (fastän jag VET att det är i morgon) firat "FN-dagen" och genom det försökt att fira kulturell mångfald. Även jag får vara med. Jag har försökt lära ett par av kollegorna en sång på Swahili, jag har pratat franska och inte minst lagat lite olika "utländsk" mat. Det hela fick bli mitt bidrag till kvällens knytkalas-buffé, som alla barn, föräldrar och personal på förskolan bidrar till och deltar i. Kul att kunna dra sitt strå till stacken! Min idé ar att försöka få med mat från flera olika stora matkulturer, och gärna från olika världsdelar. Det är roligt för man kan tänka något "nytt" så fort man har lagat något annat. Tyvärr hinner man inte alltid göra hur mycket mat som helst - man måste ju hinna med att diska och sådär också - så... Såhär blev det:

(Och recepten är rätt skissartade)Majschips, färskost och färskrörd salsa

Färskost:
Låt creme fraiche rinna igenom kaffefilter en förmiddag om du skall ha osten på kvällen. Lägg i ostduk eller kökshandduk och krama ur. Låt stå med en nypa salt för att dra ur mer fukt. Krydda med itlök och fint, fint, fint hackad bladpersilja.

Salsa:
Idag med krossade tomater, färska tomater, paprika, vitlök, färsk chili, spiskummin, paprikapulver, massor av rå finhackad lök, vitvinsvinäger. Låt stå i minst två timmar innan den serveras.

Majschipsen är vanliga, köpta på typ ICA.Pastagratäng med paprika och kyckling

Grillad kyckling, kryddad med vitlök och paprikapulver, paprikasåsen från lunchen, litematlagningsgrädde och vitlök varvas med kokt pasta och gratineras slutligen med ost i het ugn (220 grader) i sisådär 10 minuter.Teriyakispett

Oj. Min Teriyakisås har jag nog publicerat här så många gånger nu att ni borde ha lärt Er den, men det är i alla fall soja, socker, ingefära, vitlök, thai-chilisås och kycklingbuljong i lagoma mängder, som får koka ihop ett tag. Kycklingen var idag kryddad med lite salt, peppar, paprikapulver, vitlök och ingefära.Tomat och mozzarellasallad

Tomat, mozarella, lök, basilika, svartpeppar, olivolja.

6 kommentarer:

Matblogg.se sa...

Hej Jesper!
Jag hittar ingen kontaktmejl till dig. Ville bara informera om att din blogga är nominerad till Matbloggspriset 2008.

Du kan läsa mer på Matblogg.se och Matbloggspriset.se

Vänliga hälsningar
Christopher Anderton

Jesper sa...

Oj! Oh! Tack, tack, tack, tack, tack.

Och nu (tror jag) finns det med en mailadress någonstans på bloggen också.

Tack igen.

Vad roligt!

Tony sa...

Hoppas du vinner!
Tycker din blogg och din kokbok är guld!

Och din teryakisås.. Den är välbeprovad ;)

Jesper sa...

Tony: Tack för de värmande orden.

Malin sa...

Ja man blir verkligen avundsjuk på ditt jobb, jag var det förresten redan innan du började berätta om alla fördelarna. Kanske kan byta om några år när jag betat av studieskulderna på det här första yrkesvalet. Får nog börja kolla hur man blir kock egentligen, kan man bli det utan att börja med gymnasiet eller att slava sig fram "köksvägen"?! Måste säga att jag är fundamentalt ovetande om detta faktiskt. Tänk vad lite man vet...
Grattis till nomineringen förresten, din är den enda matblogg jag läsaer så jag tror på dig!

Jesper sa...

Malin: Ok - för att försöka svara kort: Det finns alla möjligheter att gå på restaurangskola eller någon slagt kockutbildning även när man är vuxen (bl.a. KY) men vill man inte plugga brukar det finnas möjlighet att "slava". Hör av dig om du behöver praktikplats! :-)

Och tack för gratulationen. Det värmer.