måndag, oktober 20, 2008

Hur man får folk att INTE äta skolmaten

Läser i aftonbladet en artikel om att en skola i västerbotten har kodlås OCH - håll i dig nu - fingerfuckingavtrycksjävlaläsare.

"Aha!" tänker ni "Det är något slags musikgymnasium, med dyra instrument, eller kanske något slags rymdforskargymnasium, eller möjligen en skola där man håller på med stora mängder radioaktiva ämnen"...

Nej. Det handlar om att släppa in eleverna i matsalen.

Syftet med systemet är att skolan ska kunna hindra obehöriga att äta i matsalen, samtidigt som informationen kan användas för planering av inköp och budgetering.


I och för sig - efter de senaste veckornas mediala uppmärksamhet kring skolmat känns det som om det är viktigt att mota olle i grind och faktiskt göra det så svårt som möjligt för folk att ens komma in i matsalen, så att man inte blir av med så mycket god och närande mat?!
Eller hur tänker man här? Jag är helt "dumbstruck".

4 kommentarer:

SushiLars sa...

Nu är du där och snokar igen..
Vad var det vi kom överens om för ett par dagar sedan? ;)

Emma sa...

Jag kan förstå varför det gör det, det är väldigt många som inte är elever som äter på skolorna, minns att det var så på gymnasiet i alla fall. Men det kanske går göra på något annat sätt, begära att de ska visa skolkort id, eller något, känns som att pengarna kan läggas på annat.

Vill inte låta elak nu men läste att skolan som ska göra detta ligger i Vännäs...inte en så stor skola. Hade kanske haft mer förståelse om det skedde i en storstad.

Jesper sa...

Sushi-Lars: Jag vet *ställer mig i skamvrån*

Emma: Det känns lite overkill, tycker jag. Det är billigare med en lapp: "Inga obehöriga i matsalen", och om man ändå har problem får man väl avkräva skolkort eller matbiljetter eller något?

En fingeravtrycksläsare (OCH kodlås) är ingen billig historia... Man skall ha svinn på närmare 100% och överkapacitet för att det skall löna sig. Ens på... ... .. många många år. Dessutom känns det ju som att det är några hundra människor som skall registreras i det där fingeravtrycksprogrammet. Och sedan skall avregistreras osv. Det är som GJORT för att inte funka i praktiken.

Och OM jag VERKLIGEN skulle tycka att det är VERKLIGEN värt att ta mig in i en skolmatsal, trots kodlås, lappar, krav på ID-kort eller whatever, då är jag nästan beredd att klippa fingrarna av någon som finns inprogrammerad i kodlåset också! :-D

Jessika sa...

De ahde eller har en variant där man måste lämna fingeravtryck för att få ut en tallrik ur en tallriksautomat. De hade satt upp en grind och där skulle kort visas och donas ett tag innan det visade sig att brandmyndigheten ansåg att det var ett sådant brandhinder att de gavs Mycket Kort Tid på sig för att ta bort alltihop. Däremellan hade det hindrat en del från att rösta eftersom man inte kom igen den där spärren i rullstol och den matsalen fungerade som vallokal