onsdag, oktober 22, 2008

Mer om matakuten...

Jo, det har ju rått något av en bloggiskussion om matakuten på TV4 de senaste veckorna. Ibland är tonen bra och man tycker att det är alltifrån "bra" till "intressant" till "dålig TV". I andra bloggar är tonen "rå men hjärtlös" som det heter och man far ut mot "idioter som [sätt in någon av deltagarna här - alla har fått en släng av sleven]".

Det senaste dygnet har jag på två matbloggar jag följer slaviskt (Som - som av en händelse, dessutom har med ordet "fiskpinnar" i titeln) läst saker som bl.a.:

Och det värsta. Synkarna när kockarna pratar in i kameran om mattanterna.

“Jag tror hon kommer lära sig jättemycket av mig och utvecklas jättemycket.”

“Han har tappat lusten till mat men jag hoppas han kommer återfå den tack vare det här.”

“Hon är ett riktigt rivjärn men med ett varmt hjärta.”

Någon bedömning av stjärnkockarnas drivkrafter, personligheter och tillkortakommanden får mattanterna inte göra. Synd.Och/eller kommentarer som


Jag kan inte göra annat än hålla med, såg delar av gårdagens program och detvar det en katastrof. Att ta in Bert Karlsson för att idiotförklara folk är i mitt tycke lite väl magstarkt.Jag håller inte med. Inte i sak - att programmet är dåligt, sensationslystet eller har ett "von oben"-perspektiv. Eller ens i analysen.

Mattanterna har VISST TV-tid där de analyserar kockarnas prestationer och personligheter. I de första två programmen fick sig både Paul Svensson och Melker Andersson sig ordentliga kängor!

Den enda som hittills - i programteamet - fått stå oemotsagd är Bert Karlsson. Hans inslag där han "skall ställa politiker till svars" har hittills varit rätt dumma, och det känns givetvis lite av en dubbelmoral att en tidigare proffspolitiker med bl.a. parollen att barnomsorgen kostar för mycket nu i bröstklang tycker att det läggs för lite tid och pengar på skolmaten.

MEN

Bortsett från det - Lisa och andra som känt sig tveksamma till att se programmet - se Matakuten. Gör dig en egen bild av programmet. JAG - som jobbar med just frågorna kring "Mat för barn" dagligen tycker att programmet är bra. Det har skapat en debatt och ett klimat där MIN vardag faktiskt blivit lättare att förändra. Där också statusen på MITT jobb är på väg att höjas och där man för första gången på väldigt länge faktiskt står i begrepp att kunna förändra något viktigt som mat för barn på riktigt!

Ibland helgar faktiskt ändamålen medlen. Och ibland behövs det någon som "rör om i grytan". Och ibland blir det mest soppa.

Ni hajar. Det är själva maten det handlar om!

8 kommentarer:

Lisa sa...

Hmm, ja det där med att den floppade politikern Bert nu ska ställa andra politiker till svars som känns mest magstarkt. Kan någon snälla gräva fram exakt bvad han tidigare sagt om kostnader för barnomsorg etc?

Har folk helt glömt hans genuint obehagliga politiska uttalanden?

Jag tillhör dem som inte tycker att man ska röra om i grytan för omrörandets egen skull. Man måste fundera på vad man vill åstadkomma. Om en bra person som Carola framställs som en aggressiv fundamentalist för TV-dramaturgin och tittarsiffrornas skull förlorar vi alla på det.

Skälet till att jag inte tittat är att jag inte har teve. Ska kolla om det finns ngnstans.

Jessika sa...

Om man nu inte får en backlash mot ändamålet. Det blir en teve-grej och så inget mer, och det ska ju vara mer med reella förändringar.

Jag gillar inte matakuten som jag har framfört förut. Jag skulle dock vilja ha en funktion på tvn som piper när Paul Svensson är på och dubbelpiper när han inte kommer tillbaka.

Men som jag också sagt. All heder åt ditt yrke, Jesper :)

Kinga sa...

Bra att det uppstår diskussion på din arbetsplats, som kanske banar väg för en positiv förändring.
Men jag tror det hade kunnat göra det även om programidén hade varit mer respektfull mot mattanter och barn. Tex Jamie Oliver lyckades rätt bra med det. Hans mat var också roligare. Det luktade ända hem till mig när han masserade hela kycklingar med färsk basilika, vitlök och rivna citronskal. Det luktar fortfarande!

Örjan sa...

Om programmet fortsätter nästa säsong.
Se mitt förslag hos LisaFW.
Dvs att du erbjuder Dina tjänster till TV4.

Följer din blogg. Du verkar ju ha koll på vad barn vill äta och inte.
Och har egen erfarenhet av denna typ av matlagning.

Josla-dyslexi sa...

Det här ”Matakuten” med Bert Karlsson – det här är väl inget nytt. Det stred ju jag om för 25 år sedan här i kommunen att dom skulle ha när dom byggde om centralköket, att det skulle ut på varje skola istället. Det här är inget nytt. Det är bra med centralköket till specialkoster och sådant. Det är inte alla som har resurser till sånt heller. Därför tycker jag att centralköket ska vara kvar.

Jesper sa...

Lisa: Gör så. (Och om du vill se det på TV kan du få komma över och se det hos oss! Jag kan slänga ihop något litet att tugga på till...) :-)

Jessika: Det har framgått att det inte riktigt är ditt favoritprogram, ja. :-) Och tack.

Kinga: Jo, Jamies program var riktigt bra.

Örjan: Tack, det var väldigt vänligt skrivet.

Josla-dyslexi: Oj! Hej! Välkommen till bloggen! Bra att fler tänkt på det här tidigare... Jag tror som du att centralkök kan ha en god "rådgivande" roll vad det gäller t.ex. specialkost, men att produktionen, framförallt av mat för barn, skall vara så nära barnen som möjligt. Inte bara för att barnen skall få bra kontakt med maten uten också bra kontakt med de som lagar den!

Anonym sa...

nämen nu blir jag ju lite tjurig...mina kommentarer försvinner...nåja, jag återkommer..jag skall in o kolla på matakuten om 4 barns far har mer kvicka idéer..;)
Signe

Jessika sa...

Nämen, har du märkt det, Jesper?!? ;)
Var det så tydligt?! *skrattar*