onsdag, oktober 29, 2008

Festaostfyllda lammfärsbiffar och timjanssky

Veckans favorit såhär långt på jobbet har varit dagens "fetaostfyllda lammfärsbiffar" med timjanssky och potatis. Riktigt roligt eftersom jag aldrig lagat det tidigare på jobbet. En "förstagångare" som blir en "kioskvältare" är inte så vanligt, och därför är det lite extra roligt!

Ungefär såhär ser receptet ut (4 port)

Lammfärsbiffar:

1 kg lammfärs
1 dl grädde
Fetaost i tärningar efter behag
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
Grovmalen svartpeppar
Salt

Blanda alla ingredienser väl i en skål
Forma till vackra biffar (sisådär 90 gram vardera)
Stek i olivolja, på medelstark värme.

Timjanssky:

1 tsk mörk kalvfond
1 dl rött matlagningsvin
2 dl vatten
1 gul lök
1 msk timjan
1 tsk soja
½ dl majsstärkelse
2 dl vatten till redning
25 g rumstempererat smör
Salt, grovmalen svartpeppar

Tärna löken smått och fräs den i lite av smöret (knappt hälften)
Häll över rött vin när löken är mjuk, men fortfarande inte blivit brun
I med kalvfond, vatten, timjan och soja och stå och låt koka ihop sig ett tag.
Red av med majsstärkelse och vatten.
Montera med smör för att blanka av såsen. Smaka av med salt, grovmalen svartpeppar och möjligen mer timjan

2 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

*HIHI* FÅr mig att tänka på i somras när vi skulle grilla fetaostfylda nätfärsbiffar. HELA grannskapet försvann i oset när osten smälte och rann ner i grillkolen... Vi har nu bytt till Haloumiost just vid grilltillfälle:-)

Jesper sa...

Fritt ur hjärtat: Ja, det är av misstagen man lär sig! :-D