Ja - jag skrev ju förra veckan om Aftonbladets fantastiska artikel om kattmat och hur trött jag blir på kvällstidningsjournalistik, där skribenten inte är påläst eller man koncentrerar sig på "fel" problemställningar, inte sällan mot bättre vetande, bara för att få en säljande artikel.
Den här veckan gör Expressen "en aftonbladet" och slår på löpet upp "Flingsalt kan göra dig sjuk" och har sedan en artikel med om en hormonsjukdom - hypotyreos - som i vissa fall kan ge nedstämdhet, håravfall, övervikt och andra symptom. Hypotyreos är en förfärlig sjukdom. En sjukdom som man bl.a. kan ådra sig om man ligger i riskzonen för att ha jodbrist.
Sedan mitten a 30-talet har svensk livsmedelsindustri jodberikat "vanligt" fint bordssalt. En jodberikning som t.ex. inte sker av så många havssaltprodukter, eller "ekologiska" salter.
Så - "flingsalt är farligt".
Det är nu jag - som jobbar med mat - undrar A) hur snabbt är ett sådant här sjukdomsförlopp? Blir man sjuk på en gång om man använder sig av icke jodberikat salt? B) kan man - om man (som jag) gillar smaken av flingsalt få i sig jod på något annat sätt och därigenom motverka de "farliga effekterna" av flingsalt? C) nu är artikelförfattaren kvinna och flera symptom som räknas upp (som missfall, oregelbunden menstruation etc.) är typiska "kvinnosymptom". Är det här en fråga som faktiskt är aktuell för hela befolkningen, eller bara halva? Det framgår inte av artikeln. och D) om man INTE har jodbrist - är flingsalt ok då? Någon gång ibland? Eller är det fortfarande "farligt"?
Ja - jag vet - jag är tämligen raljant, men bara för att visa på hur korkat det ibland skrivs som mat. Och för Er som har barn i "min" förskola - vårt bordssalt är jodberikat. Det var nämligen billigast så (vi har ett vettigt anbud från vår leverantör).
måndag, oktober 13, 2008
Expressen gör en "aftonbladet"
Etiketter:
Aftonbladet,
effektsökeri,
Expressen,
Kvällspress,
Salt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
jamen ffs, jag har hypotyreos och jag har använt jodberikat salt under det mesta av mitt liv. Varför jag har hypotyreos har inget med saltet att göra utan allt med sjukdom att göra. Med dagens kosthållning är det mycket sällan man får renodlade brister, om man nu inte bara äter russin och bara russin år ut och år in (eller vad man nu äter). Snart börjar de jämföra knäckebröd med småfågelfröblandning och näringsvärdet på det ena och det andra. Jag ser rubriken: Småfåglarna får mer fibrer än du. Här är fröblandningarna du ska äta!
Mmm. Visst är det spännande med kvälsstidningar?
Jag blir så trött på kvällstidningarna... det heter alltid "maten som dödar" (som visar sig vara jordnötssmör, om du är allergisk) eller "du kan dö av vanliga värktabletter" (om du har urtikaria och käkar 8 magnecyl om dagen). En ynka deciliter mjölk ger dig 9% av RDI för jod, och med tanke på hur mycket mejeriprodukter vi svenskar dricker och äter så tror jag att flingsaltet kanske inte är någon fara för folkhälsan.
Anonym: Precis.
Hejsan!
I Sverige får vi inte i oss tillräckligt med jod av naturliga orsaker, såvida vi inte äter joderat salt. Jod finns huvudsakligen i fisk och skaldjur, endast måttligt i mjölkprodukter. Sedan man började jodberika salt har andelen människor med jodbrist och sjukdom pga detta minskat. Därför rekommenderas alltid att livsmedelsindustri och offentliga inrättningar använder joderat salt. Barn t ex som inte äter mkt saltvattenfisk får lätt brist och det kan hämma deras tillväxt. Som vuxen får man hypotyreos som ger låg ämnesomsättning, viktuppgång, frusenhet, anemi mm mm. Man blir inte sjuk på en gång om man slutar, och man kan använda flingsalt som extra krydda men använda joderat salt som bas. Överlag är det inte bra att äta för mkt salt(natrium)med tanke på blodtrycket.
Linda
Linda: Tack för informationen. I slutet av din kommentar signallerar du ju också - vilket är viktigt när man jobbar med mat för barn - att det är viktigt med ett begränsat saltintag, över huvud taget.
För våra minsta barn på jobbet ingår INGET salt i kosten...
Skicka en kommentar