tisdag, november 04, 2008

Het kycklinglårfilé med brynt lök och äpple

Livet som kock skiljer sig förmodligen inte nämnvärt från liven för många andra - vi måste alla äta för att överleva. Och för att äta måste vi handla mat, som alla andra. På typ konsum och Ica, som alla andra. Och vi letar också efter röda prislappar.

Härom dagen var det bra pris på kycklinglårfilé, så jag köppte ett kilo och några stycken av dem fick bli ackompanjerade av en stor lök och en påse av våra frusna äpplen, som vi hade i frysen. Såhär blev resultatet:

(4 port)
4 kycklinglårfiléer (urbenat kycklinglår)
30 g smör
1 tsk olja
1 krm cayennepeppar
1 tsk ingefära
En god nypa salt
1 gul lök
1 fast äpple för matlagning
1 krm kanel

Smält smöret och oljan i en stekpanna och hetta upp.
I med fileerna med "bensidan" uppåt. Krydda med ingefära, salt och cayennepeppar.
Vänd filéerna och krydda även "skinnsidan". Vönd runt ett tag.
Skala och skär löken i "spån" och stek i det nu rätt mörka, och kryddiga stekfettet.Låt löken bli brun och riktigt mjuk.
I med äpplen, låt dessa karamelliseras snabbt och hjälp upp den heta smaken lite med mer ingefära, lite mer cayennepeppar och smula lite kanel över.

Servera med t.ex. ris.

5 kommentarer:

Pialotta sa...

Så gott det låter och ser ut.. med de där kryddorna kan det bara bli gott av:-) Äpple är ju suveränt till all matlagning.
Kul att se in i din blogg.. kock som du är:-)
Ha de fint

Ayla sa...

Satt precis och läste ditt senaste inlägg och passade på att läsa upp det högt för mannen. Vi båda skrattade gott åt dina ord om "alla andra". För visst är det så att alla vi andra "tror" att "ni" kockar har det såååå mycket lättare än vi andra :) Fortsatte sedan med att läsa upp ditt recept och jag har en känsla av att vi nog får testa detta mycket snart :) Tack för tipset!

Jesper sa...

Pialotta: Tack. Kolla in och testa och skriv gärna här hur du tycker att det funkar. Och välkommen till bloggen! Kul att se dig här!

Ayla: Jo - det finns ju en och annan myt om kockar. :-) Testa gärna och hör av Er med hur ni tycker att det smakar!

KARLAVAGNEN sa...

Så gott det ser ut!

Jesper sa...

Karlavagnen: Ja - och det var faktiskt väldigt gott! Jag rekommenderar det helt klart. Och tack så hjärtligt!