torsdag, november 06, 2008

10.9.8.7...

Vad gör man med de där PET-flaskorna med sportkork man får över? Jag hajar att man kan använda dem som sportflaska om, utifall att - man hade tränat, men för alla oss andra, då? :-)

Dottern ville bygga en "rymdraket" härom dagen och i stället för att bygga något av toapappersrulle (det var vår första instinkt) byggde vi en av en sådan där flaska. Och ett juicepaket. Och en sådan där "ballongpinne" från en stööre hamburgerrestaurangkedja. Och massor av tejp. Allt blir bättre av tejp!.

Så - för att få raketen att flyga används ett flytande drivmedel i form av en blandning av vatten, diskmedel och - i vårt fall - gamla utgågna C-vitaminbrustabletter, men vilken brustablett som helst går bra. I med allt (brustabletterna sist) i flaskan tills den är ungefär halvfull) skaka om, lägg i en avfyrningsramp (vi använde en skål) och vänta. När trycket blir tillräckligt stort poppar det till, korken åker ut och det blir en jetstråle med skum som är stark nog att föra raketen uppåt/framåt.

OM man inte - och nu talar jag av erfarenhet från empiriska studier, nödvändigtvis A) skall kolla till raketen och den då välter strax innan den poppar och sprutar ut orangefärgat skum över omgivningen eller B) man tycker att det "händer lite lite" och skall kolla raketen vid ett andra försök varpå den med ett ljudligt "POP" lämnar en i något som närmasgt kan liknas vid ett orangefärgat tomteskägg...

Nästa gång skall vi använda en tillbringare som avfyrningsramp, så tror jag att den så att säga "står" bättre innan avfärden.

5 kommentarer:

Rosénskan i Malmö sa...

Hmmmm.... Helt ärligt, Jesper. Var det verkligen dottern som ville...? Var det inte så att...nänä, OK! Jag bara undrade ;o)

SushiLars Aka Kapten Rödskägg sa...

Är det något fel på orangefärgade tomteskägg?? ;)

KARLAVAGNEN sa...

HOUSTON WE HAVE GOT A PROBLEM!
eller Globen, we have lift off!

Jesper sa...

Rosenskan: Så klart! :-)

Sushi-Lars: Inte alls! Bara att JAG inte riktigt klär i det lika bra som... .. . . andra. :-)

Karlavagnen: Precis. :-)

Jesper sa...

Lite mycket spam, just nu, så jag slår på den där word verification-grejen i kommentarerna...