måndag, augusti 04, 2008

Nachos


Det händer ibland i det Värnska kället att man tycker sig ha ont om tid för matlagning. Att man tycker att det känns lite besvärligt att vara kreativ och inspirerad. Samtidigt brukar det hända att man är synnerligen hungrig. Inte sällan är det nämligen sen kväll eller rentav natt. Då ser Fu Värn ibland på mig med en menande blick och jag vet: Nu är det dags för nachos.

Nachos - små mexikanska majschips av torkad "tortilla" toppade med vad man har till hands - är både gott, enkelt och faktiskt ganska nyttigt. Dessutom är de idealisk barnmat, då de ju går att variera efter vad var och en vill ha att äta. Vill ditt barn en dag helt plötsligt inte äta avokado kan man ju göra en tallrik utan, osv.


Såhär blev våra nachos igår!

½ gurka
10 st körsbärstomater
2 avokado
1 msk limejuice
1 tsk salt
Guacamole
Salsa
Köttfärs
Paprikapulver
Spiskummin
Salt
Peppar
Vitlök - om man vill
Gratängost

Stek färsen med salt, peppar, paprika och spiskummin. Smaksätt med vitlök, om man vill.
Lägg på majschips på en tallrik, på med gratängost och kör i micron i ungefär en minut, tills osten smält tjusigt.
Skala, kärna ur och tärna avokado. Lägg i skål med limejuice och salt.
Skär alla grönsaker i tjusiga bitar.

Lägges på gratinerade nachos, och toppas med salsa och guacamole.



Guacamole

Ingredienser:
2 avocados - mogna. Gärna riktigt mjuka
1 msk olivolja, gärna ganska mild
1 msk citronjuice, eller 1 tsk limejuice
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
En god nypa salt
Lite cayennepeppar

Mixa rubbet i en skål, med en stavmixer. Smaka av med salt och cayennepeppar

För laktosintoleranta kan man hoppa över creme fraichen, jag har med den mer för att ge en ljusare färg och en "slätare" konsistens. Guacamolen blir annars lite grynigare, men fortfarande god!


Salsa:

500g krossade tomater
1 tsk vitlökspulver
1 finhackad lök
1 tärnad paprika
Lite limejuice
1 tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
1 mild chilifrukt (spansk peppar) eller sambal oelek efter behag.
Ibland en nypa socker, för att balansera upp det, eller lite ketchup.

Blanda allt ordentligt. Stavmixa möjligen lite pulsande, till en lite grynig konsistens, men inte för länge så att det blir en puré.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tacokäk är bland det bästa som finns :9 Tacogratäng med nachochips, tacofärs och philadelphiaoströra ovanpå är en av mina absoluta favoriträtter och guacomole till är nästintill ett måste (fast min storebror föredrar skivad banan) ;P

Ha en bra dag!

Jessica sa...

Åh guacamole!! Men det måste finnas tusen sätt att göra det på -- varför har du olja i det t ex, avocado innehåller så mycket fett ändå, fast jag ska prova.

FamiljenFriluft sa...

Jessika: Jag gillar smaken av brytningen oliv mot avokadon.

Anna: Ja, det är verkligen riktigt bra. Och praktiskt. Men banan?

Anonym sa...

Han brukar ha ketchup på fiskpinnar också! Men vi är faktiskt bara halvsyskon!!!! :)