Snabb fråga till intelligenta läsare - hur gör jag en helvegetarisk chokladmousse? Alltså - inga mejeriprodukter, inga ägg, inget gelantin för att tjocka på den?
Jag antar att det går att göra något med sådan där "tofu-creme fraiche" eller något slags soja-produkt, men jag har ingen riktig koll. Och jag vill göra en mousse med min goda schweiziska choklad...
onsdag, augusti 13, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
17 kommentarer:
Enda deltipset.
Gelatin byts mot agar agar.
Det senare lär vara kinkigt att jobba med pga snävt temperaturintervall inom vilket det är "arbetsbart"
agar-agar blir lätt "plastig" i konsistensen. Eller "puckigt". Det är enkelt att överdosera. Carob ska tydligen kunna ersätta choklad.
Varför måste du göra chokladmousse under de förutsättningarna? Allt jag kan komma på låter bara äckligt.
Varför inte göra någon annan helvego efterrätt som låter alla smaker komma till sin rätt istället?
Jessika: Jag vill showcase:a själva chokladen.
alla snackar ju om den berömda avocadochokladmoussen. typ mosad avocado blandad med honung och kakao (fast choklad lär ju bli godare). nu hittar jag såklart inte receptet, men det finns hos flera bloggare och vore kanske ett bra alternativ. har inte provat själv dock...
Jag använde glassen tofuline till mycket när jag jobbade på dagis. Nu finns det ju så mycket till t ex mjölkallergiker och veggisar men inte då. Smält glassen kanske prova att tjocka den med agar agar.
Smält vanilj tofulineglass använde jag som vanlijsås till de som inte tålde vanlig.
http://www.waitrose.com/recipe/Avocado_Chocolate_Mousse_with_Strawberries.aspx
Man borde kunna byta ut kakaon med riktig choklad, smält och avsvalnat.
Efter en snabb sökning på google så fick jag upp detta recept på chokladmousse.
Vegan Chokladmousse, Kanske kan va något.
Om tofu känns trist (eller för mkt orientalisk halva), prova soyagrädde.
http://www.kopandafoods.com/recept/dessert/index.htm
O. Skall testa och se om jag får det att funka.
Mario: Det där var verkligen inte så dumt. Jag har tänkt "tofu" sedan jag började tänka på den här desserten, men har haft svårt att få ihop det konsistensmässigt. Det här kan nog funka!
Jessika: Coolt att använda avokado som konsistensgivare! men jag antar att den släpper olja, när man jobbar med den. Jag får testa och kolla.
Anna-Eva: Ja, det gör jag också! :-)
Lisa: Tack för tipset. Avokado verkar som sagt coolt som konsistensgivare...
Tack, alla, så länge...
avokado lösningen har jag testat och den blev riktigt bra!
Avocado skär sig lätt. Ska du blanda med smält choklad snarare än med kakao så får du se till, som sagt, att chokladen har svalnat rejält.
Är den goda schweiziska chokladen vegansk?
Men varför inte den där molekylär-gastronomi favoriten: Chocolate chantilly?
Se exv: http://projects.washingtonpost.com/recipes/2008/02/13/chocolate-chantilly/
Har bara läst om den, men den verkar lättgjord, god och chokladig! :-)
http://favoritmat.blogspot.com/2008/02/chokladmousse-p-grnt.html
om du inte har testat den!
Patrik: Tack för länken.
Gustaf: För att den innehåller vispgrädde. :-)
Maggie: Ja.
Jessika: Tack för tipset... Du är en pärla.
Här är en länk med genomgång av olika "gröna gräddar": http://www.greenoption.org/vegprodukter/gradde.html
Jesper: Läs igen, vispgrädden är bara topping efteråt. Själva chantillyn är smält chocklad med vatten som man vispar tills det är tjockt. Så veganskt det kan bli :-). Måste definitivt göra den nu - har blivit riktigt sugen på idén!
Skicka en kommentar