onsdag, augusti 13, 2008

Fråga: Veganchokladmousse?

Snabb fråga till intelligenta läsare - hur gör jag en helvegetarisk chokladmousse? Alltså - inga mejeriprodukter, inga ägg, inget gelantin för att tjocka på den?

Jag antar att det går att göra något med sådan där "tofu-creme fraiche" eller något slags soja-produkt, men jag har ingen riktig koll. Och jag vill göra en mousse med min goda schweiziska choklad...

17 kommentarer:

Örjan sa...

Enda deltipset.
Gelatin byts mot agar agar.
Det senare lär vara kinkigt att jobba med pga snävt temperaturintervall inom vilket det är "arbetsbart"

Jessika sa...

agar-agar blir lätt "plastig" i konsistensen. Eller "puckigt". Det är enkelt att överdosera. Carob ska tydligen kunna ersätta choklad.
Varför måste du göra chokladmousse under de förutsättningarna? Allt jag kan komma på låter bara äckligt.
Varför inte göra någon annan helvego efterrätt som låter alla smaker komma till sin rätt istället?

Jesper sa...

Jessika: Jag vill showcase:a själva chokladen.

Lisa sa...

alla snackar ju om den berömda avocadochokladmoussen. typ mosad avocado blandad med honung och kakao (fast choklad lär ju bli godare). nu hittar jag såklart inte receptet, men det finns hos flera bloggare och vore kanske ett bra alternativ. har inte provat själv dock...

Anna-Eva sa...

Jag använde glassen tofuline till mycket när jag jobbade på dagis. Nu finns det ju så mycket till t ex mjölkallergiker och veggisar men inte då. Smält glassen kanske prova att tjocka den med agar agar.
Smält vanilj tofulineglass använde jag som vanlijsås till de som inte tålde vanlig.

Jessika sa...

http://www.waitrose.com/recipe/Avocado_Chocolate_Mousse_with_Strawberries.aspx

Man borde kunna byta ut kakaon med riktig choklad, smält och avsvalnat.

Mario sa...

Efter en snabb sökning på google så fick jag upp detta recept på chokladmousse.

Vegan Chokladmousse, Kanske kan va något.

O. sa...

Om tofu känns trist (eller för mkt orientalisk halva), prova soyagrädde.

http://www.kopandafoods.com/recept/dessert/index.htm

Jesper sa...

O. Skall testa och se om jag får det att funka.

Mario: Det där var verkligen inte så dumt. Jag har tänkt "tofu" sedan jag började tänka på den här desserten, men har haft svårt att få ihop det konsistensmässigt. Det här kan nog funka!

Jessika: Coolt att använda avokado som konsistensgivare! men jag antar att den släpper olja, när man jobbar med den. Jag får testa och kolla.

Anna-Eva: Ja, det gör jag också! :-)

Lisa: Tack för tipset. Avokado verkar som sagt coolt som konsistensgivare...

Tack, alla, så länge...

Patrik sa...

avokado lösningen har jag testat och den blev riktigt bra!

Jessika sa...

Avocado skär sig lätt. Ska du blanda med smält choklad snarare än med kakao så får du se till, som sagt, att chokladen har svalnat rejält.

Maggie sa...

Är den goda schweiziska chokladen vegansk?

Gustaf sa...

Men varför inte den där molekylär-gastronomi favoriten: Chocolate chantilly?
Se exv: http://projects.washingtonpost.com/recipes/2008/02/13/chocolate-chantilly/

Har bara läst om den, men den verkar lättgjord, god och chokladig! :-)

Patrik sa...

http://favoritmat.blogspot.com/2008/02/chokladmousse-p-grnt.html

om du inte har testat den!

Jesper sa...

Patrik: Tack för länken.

Gustaf: För att den innehåller vispgrädde. :-)

Maggie: Ja.

Jessika: Tack för tipset... Du är en pärla.

Tyra sa...

Här är en länk med genomgång av olika "gröna gräddar": http://www.greenoption.org/vegprodukter/gradde.html

Gustaf sa...

Jesper: Läs igen, vispgrädden är bara topping efteråt. Själva chantillyn är smält chocklad med vatten som man vispar tills det är tjockt. Så veganskt det kan bli :-). Måste definitivt göra den nu - har blivit riktigt sugen på idén!