lördag, augusti 23, 2008

Hamburgare på mitt sätt.

Har varit gräsänkling ett par dagar, då Fru Värn tagit med sig barnen och sina föräldrar till Kolården för att titta på exotiska djur. Under tiden har jag hunnit med att vara sjuk, läsa en bok, kolla på OS och - eftersom jag är gräsänkling - mest lagat olika varianter på smörgås.

En gammal goding är "hamburgare". För vad är en hamburgare förutom en lyxigare dubbelmacka med kött i? Jag läste, för rätt länge sedan, en bra artikel om det här i DN, skriven av husguden Jens Linder (Som ju f.ö. ibland skriver på sveriges kanske bästa matsajt - Taffel). Jag blev så inspirerad då, att jag sedan experimenterat med olika burgare själv. Olika sorters kött, olika sorters bröd, olika sorters dressing.

Men alltid med färska grönsaker. Och - (Läs det här, ni från McDonald's!) ingen förbannad inlagd gurka! Förstå mig rätt: Jag gillar inlagd gurka. På leverpastejsmörgås. Till patéer. Till slottsstek. Ja, tillochmed till ost. Men inte på hamburgare. 'Nuf said.

Hamburgare kan alltså se lite olika ut. Och smaka mycket, mycket olika. Och det går - liksom vilken annan smörgås att variera sin burgare i det oändliga. Hembakt bröd eller köpt? Hemgjorda biffar eller köpta? Och hur skall de kryddas? Skall det vara ost, bacon och grönsaker på? Eller vad sägs om den här "dubbelburgaren" med ost, grönsaker och hemmagjord dressing?

Och hur vill du ha din hamburgare?



Hamburgerdressing:


1 äggula
1 msk Jhonnys sötstarka senap
½ msk vitvinsvinäger
1½ dl majsolja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
3 st balsamvinägermarinerade soltorkade tomater

Strimla tomaterna fint
Rör ihop en majonnäs av äggulan, senapen, vinäger och olja. Använd gärna
ballongvisp, och vispa för hand, så känner du när det är klart. Tillsätt
oljan droppvis.
Vänd i tomaterna i dressingen och kryddorna. Ställ i kylen medans du
steker på burgarna.

Själva burgaren:

2 skivor Pågens "äntligen", eller 2 polarkaka, råg
2 Hamburgare, 90-150 g.
3 skivor tomat
1 blad god sallad
1 skiva gul lök
2 skivor cheddar
2-3 skivor rökt skinka

Salt, peppar, paprikapulver

Rosta bröden i ugnen på 200 grader i c:a 5 minuter.
Stek hamburgarna i smör och olja, krydda med salt, grovmalen svartpeppar
och paprikapulver. När de är nästan klara - lägg på osten och låt den
smälta ned över burgarna.
Bräck på skinkan lite i pannan, efter burgarna.

Montera burgaren enligt: Bröd, Lök, sallad, burgare med ost,
skinkskivorna, tomat, burgare med ost, dressingen och så slutligen
"överbrödet".

Smaklig måltid!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker allra bäst om "halloumiburgare" med grillat halloumi, rostat bröd, massa tomater, rödlök och en dressing på strimlad soltorkad tomat, créme fraiche och lite philadelphia vitlök & örter!

Fast det är gott med köttfärshamburgare också men då vill jag gärna ha lite mer salsaktig het dressing eller både salsa och den krämiga dressingen ovan! Det ska ju vara såsigt :)

KARLAVAGNEN sa...

Jag drääääglar!!! Jag har inte ätit någon lunch eller middag idag. Nu blev jag hungrig! Jag sa ju det - du inspirerar!!!

FamiljenFriluft sa...

Karlavagnen: Tack, tack. Men hörru - äta bör man... Och hela den där grejen.

Anna Halloumi är inte så dumt det heller. Fast jag tycker att en hamburgare inte får bli för kladdig .Fast det är förstås bara jag. :-)

kallskänkan sa...

utan inlagd gurka och definitivt utan senap! urk. men massor med ost och grönsaker. gärna en lamburgare med kummin. mmmmm

kallskänkan sa...

ja, alltså inte en lam burgare, utan en lammburgare.

Anonym sa...

Jag håller med dig angående gurkan. Har själv arbetat på mcdonalds och vet att de allra flesta helst plockar bort gurkan. Till och med personalen gör det!

FamiljenFriluft sa...

Kallskänkan: Lammburgare är inte dumt. Jag brukar göra mina med lök, spiskummin och ibland ha några bitar fetaost i själva burgaren.

Maria: Det är ju det jag säger! Låt oss starta kampanjen "våga vägra inlagd gurka på McDonald's"! :-)

Anonym sa...

Dressingen där ska jag testa!

FamiljenFriluft sa...

KarinW: Gör det. Den är riktigt god! Tycker jag, då alltså. :-)