Jag har en ovana att gärna ta en smörgås framåt kvällen. Att när jag sitter och tittar på TV gå upp i någon reklampaus eller så och göra en smörgås (eller två) och njuta framför TVn. Det blir inte riktigt barje kväll, men det händer. Rätt ofta.
Själva mackorna har egentligen ett par tekniska requirements som bara måste uppfyllas: A) De måste vara goda) B) De måste gå att äta med händerna C) De måste kunna gå att laga på lika lång tid som en reklampaus är. Vi snackar alltså "riktigt snabb mat"
Och igår gjorde jag en gammal "har-precis-flyttat-hemifrån"- klassiker: Varm smörgås med champinjonstuvning!
(1 vanlig kvällsportion för en nattasugen kock)
2 vita brödskivor
5 champinjoner
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl grädde
1 msk mjöl
1 tsk kinesisk soja
Flingsalt och vitpeppar efter behag
Rosta brödskivorna i ugnen på 200 grader eller i brödrost.
I med smör i en het panna (kör din platta på full whack).
Tärna svampen smått, i med den i pannan.
Tärna schalottenlöken jätte-jätte-smått. I med den i pannan.
Låt steka ihop tills svampen är brun och fin och löken tagit smak av smöret.
Häll på grädde och rör om, dra ned värmen något.
I med soja.
Red av genom att pudra mjölet ovanpå stuvningen och röra hela tiden.
Smaka av med flingsalt och vitpeppar.
Lägg upp stuvningen på de rostade brödbitarna. Servera till en kall lättöl eller ett glas vatten.
fredag, augusti 22, 2008
Champinjonstuvning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
I avvaktan på ett jobb på din skola så har jag skrytit lite om dig på min blogg. Bara så att du vet!
Å nu fick jag lust på varm macka med kantarusker (kantareller)
Oj. Ehm. *rodnar* Tack...
Och varm macka med kantareller är heller inte så illa... :-)
Hej Jesper! Så har även jag hittat till din blogg. Vilka härliga recept du har här och mycket annat läsvärt såklart.
Får lov och tacka igen för den goda maten och kul matsnack under ihopslagningen i juli.
Det händer ju lite på matfronten nu som upprör många. Tänker på vissa beslut som våra kära politiker nu tagit angående "pedagogiska luncher". Men jag ska inte fylla utrymmet här med mina tankar kring det, de är alldeles för arga, får ta det vid annat lämpligare tillfälle kanske :)
Ha det gott, trevlig helg!
/Jane, kollegan på andra sidan
Hej Jane! Och välkommen till min lilla blogg. Kul att du läser. Ja, det där med "pedagogiska luncher" är lite knepigt, tycker jag. Jag kommer ju själv att få betala för den mat jag lagar, och jag kommer inte att kunna tacka nej, eftersom jag MÅSTE smaka av maten (eller - det måste jag ju inte, per se, men jag vill kanske inte stå bakom mat som jag inte smakat av). Lite underligt.
Och även du - ha en trevlig helg. Vi ses snart, hoppas jag.
Strålande, jag som älskar svampstuvning OCH charlottenlök, kunde inte bli sämre timing, just när jag nutrilettar bort min gravidmage. Ok, nästa vecka ska jag köra stenhårt på svampstuvsmackor. Förresten går det bra att ha svamstuvning på pankakor också, utan att göra creps av det.
Karin. Visst kan man det. Man kan också ha svapstuvning på.... .. . . vad kan man INTE ha svampstuvning på? :-D
Hm, blodkorv och laxfjärilskotletter?
Skicka en kommentar