måndag, mars 31, 2008

En helt decent curry

Det här med matsedelsskrivande är aldrig lätt. För att förenkla för mig - och de föräldrar som vill planera sin matlagning hemma har jag en "mall" för matsedeln där måndag är korvdag, tisdag soppdag, onsdag är "modern dag" torsdag är fiskdag och fredag "gammaldags" dag. Det funkar ofta bra, men jag har upplevt lite problem med att få barnen att äta soppa på tisdagarna. Därför tog vi upp det på barnens matråd i fredags och jag bad dem om tips på soppor de ville ha.

Tre grupper av fyra fille "korvsoppa" på menyn och för att få dem att känna att det går SNABBT att implementera deras förslag och att de verkligen är med och påverkar menyn kommer därför korvsoppa i morgon. Så - vad göra idag - när det egentligen är "korvdag". Jag kan ju inte servera korv två efterföljande dagar? "Jo - den här veckan skall vi äta korv med korv till lunch..." :-)

Det blev att ta fram lite kyckling ur frysen och göra en curry. Inga svårigheter, eller ens speciellt krångligt, men det kräver lite omsorg när man gör den. Ungefär såhär gör jag:

Jag tar olja i botten på en kastrull och smälter i den lite smör, för smakens skull. Så lägger jag i spiskummin, lagerblad, paprikapulver, ingefära, kanel, salt, cayennepeppar, gurkmaja och slutligen socker, som får kokka runt i det heta fettet så att smakerna sprider sig ordentligt. Sedan i med fint hackad lök och ännu finare hackat vitlök. Så att löken och vitlöken blir ordentligt täckta av den nu kryddstarka och kletiga geggan.

Nu är det dags för grönsaker. Vad som helst funkar, men jag brukar ha i grytgrönsaker som morötter, purjolök, rotselleri, kanske lite bambuskott eller brytbönor eller något annat kul. Ibland får det slinka med någon frukt som äpple eller bitar av mango i grytan. Till sist kommer det oftast lite tomatpuré, men det är HELT frivilligt.

Och så - i med kycklingen. Den får gå nästan svart i kryddorna och då häller jag på lite vatten för att lösgöra lite smak, ibland tillsätter jag lite kycklingbuljong, och så i med grädde, creme fraiche eller matlagningsyoghurt.

Så får det stå och småputtra tills det är dags att servera. Ibland måste man syra av det hela lite med lime eller citron (eller en skvätt vitt vin), men oftast serverar jag den som den är, rätt av. Till buljongkokt ris.

Så gjorde jag idag. Och det blev jättebra. Barnen åt så maten tog slut. Fröknarna kom in och lovsjöng min kokkonst i disken efter lunchen. Själv bara log jag. Det är inte så himla svårt att slänga ihop en decent curry. Bara man lägger manken till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jisses så gott. Det blir daens middag.Tack!

Jessica sa...

curries är fantastiska, just för att man kan hälla i lite här, lite där.
I Japan gör man mycket donburi hemma vilket egentligen bara betyder ris med någon sås på. De kan vara lite mesiga på smak. Om man gillar att hälla Xtra xtra fire bbq sauce på sin redan heta curry så är det inget för dig. Tonkatsu (stekt fläskfilé) + upphottat ris + tonkatsu sås (typ ketchup).

Spannet soppor är ju rätt stort, okej, enormt. Vad menar du mer specifikt med soppa?

Jag är som du, kan inte ha veckomeny för det är lite vad jag känner för den dagen eller dagen före som det blir. Och jag är ju själv, ingen bryr sig om jag äter vitlökssoppa i tre dagar.

FamiljenFriluft sa...

Tania: Smaklig måltid - skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick!

Jessika: Åh. Själv är jag rätt duktigt usel på japansk mat. Jag gör typ några "yai"-rätter och någon gång ibland maki och nigiri-sushi, men det är ungefär allt.

Hemma har jag förresten nästan aldrig matsedel, medan jag på jobbet "måste" ha det, för att både kunna planera inköp (får varor en gång i veckan) och hålla barn och föräldrar (och mina kollegor) på bra humör. :-)

Vad det gäller soppor har du helt rätt - det går att variera i det oändliga. Problemet för mig har inte varit att föra upp nya recept på menyn, utan snarare att barnen inte äter allt. De har en grundmurad skepsis mot just soppor.

Jessica sa...

Man tror ju att japansk mat är sushi och lite annat sånt. Själv gör jag aldrig sushi hemma. Jag vet hur man gör och allt sånt men det finns ett sådant dåligt urval av bra fisk och allt skulle hur jag än gjorde kännas undermåligt. Vi bodde nära en superb sushirestaurang (okej, det var ett hål i väggen) i Kyoto och med den sushin i minnet så finns det inget som kan stå sig mot den. Jag åt några gånger på ett bra ställe i Stockholm men sedan var det någon som sa att kvaliteten har gått ner.

Japansk mat är inte så kryddig. Den mesigaste indiska maten jag har ätit åt jag i Japan. Till slut beställde jag vindaloo och tja, jag åt den. Jag är annars den som väljer käket som är märkt som mild ;). Däremot ite sagt att japansk mat är tråkig, den vilar på andra smakbaser, en brytning mellan sött och surt som det kan ta ett tag att vänja sig vid. Annars så nudelsoppor, grytor, en del stekta rätter, andra soppor, det är lika rikt som andra kök. Det trixiga är den där smakbrytningen. Men det finns hur mycket som helst att göra utan att det blir tråkigt, eller överkrångligt. Man behöver ju inte karva mönster i morötter. Misomarinera fisk t ex. Torsk är min favvo egentligen men nu får alla välja fisk efter eget samvete. Det finns en rispytt från Indonesien, är man försiktig med sambal oeleken så är det perfekt "barnmat". Jag gör på kyckling. I indonesien förvarande de mycket kött i rumstemperatur på marknader, kycklingarna låg kylda så kyckling är det också hemma.

Jag har inte hållit mig kort. Sorry.