torsdag, mars 20, 2008

Påskbordet

Som jag redan skrivit här och här var det alltså dags för påskbord igår.

Påskbordet på Ekbaken är - vad jag förstår - en av de mattratidioner man faktiskt försöker hålla, men också ett tillfälle där det varit rätt varierade resultat.(Ett år har t.ex. en vikarie tolkat "ägghalvor med något fint på" som 'halvt ägg med ketchup'!) I år hade jag ju emellertid hjälp av Omar med att få ihop allt, så det blev ett ganska trevligt litet buffébord:


Då jag kanske kände på mig att barnen mest vill ha prinskorv och köttbullar låg tonvikten på just de grejerna. Och potatis. Sedan gjorde vi ett litet "sillbord" med tre sorters sill (senapssill, vitlökssill, löksill), gravad lax med hemmagjord hovmästarsås, Janssons frestelse och så gubbröra.

"På slutet" hade vi små fina "dekorerade ägg" (utan ketchup!), med majonnäs, räka och dill, eller majonnäs, stenbitsrom (svart eller röd) och dill. Till hela klabbet serverades en schysst grönsallad.

Och that's it, typ. Utom för en allergiker, som vi lite snabbt fick göra aîoli till och steka en kycklingfilé. Jag - mitt fån - hade nämligen, i stridens hetta, glömt bot att hon varken äter fläsk eller nöt, eller fisk eller skaldjur, men vegetarisk mat och kyckling.Det hade varit lite för grymt att bara ge henne en sallad, så...

In alles inte så stort påskbord, men gjort med kärlek. Alla sillar och fiskrätter gjordes "hemma", för hand och från grunden (i fredags började jag alltså dagen med att laka ur, sedan skinndra och slutligen grundinlägga en hink saltsill, som vi hade som grund i sillinläggningarna, t.ex.) och alla fat och rätter dekorerades snyggt med färska örter och grönsaker, precis som det skall vara. Ett riktigt påskbord, utan att det är risk för "ålandsfärja-syndromet". Och alla verkar ha ätit bra. Både av korvar, köttbullar, ansjovisrätter och sillar. Kul.

Kul också att visa Omar hur det är mitt nya kök (som han också kommenterade var stort, modernt och välutrustat - inte utan ett visst mått av avund i rösten) och att ha någon att härja med lite grann. Och det känns bra att vi fick ihop det. Och med bra mat. Och utan ketchup

---

EDIT: Omar skickade ett par bilder från sin mobiltelefon. Tack, tack, Omar!

5 kommentarer:

Jessika sa...

Ägg med ketchup? Låter fantastiskt äckligt, hur man ens kan komma på det...
En av mina systerdöttrar äter sånt jag aldrig har varit förtjust i. Däremot gillar hon inte varmkorv men ge ungen matjesfiléer och göm att det finns en hel burk.

glad påsk!

Anonym sa...

heej! GLAD PÅSK Jesper!!!
Hann inte säga det till dig idag!!
hoppas att du får en bra påsk utan massa ketchup. Ditt påsk bord var helt underbart! ikväll ska vi äta din röra med rostbröd! det ska bli mumsigt!! hihhi...
vi syns :)
m.v.h hönan Hanna

Jesper sa...

Jessika: Ja, vissa barn gillar ju sill och sådana där grejer. "ättiksbarn" kallas det visst, har jag hört. Jag tycker att det är viktigt att låta barnen själv pröva och se vad de kommer fram till att de gillar. Alla gillar inte korv. Alla gillar inte sill, men har man båda på bordet kanske någon kommer fram till att de gillar något nytt... Glad påsk, förresten, och vilken fin blogg du har!


Hönan Hanna: Tack, tack. *rodnar* Glad påsk även till dig (Och K) och hoppas att Skagenröran smakade bra! Kollegiala kramar. /J

emma sa...

Kul att de gillar lite mer än köttbullar och prinskorv på påskbordet!

Trevlig påsk

Jesper sa...

Emma. Ja det är kul. De blir mer och mer äventyrliga allteftersom! Tack detsamma, förresten - trevlig fortsättning på påsken. Vad hade du på ditt påskbord?