tisdag, mars 11, 2008

Ärtsoppa

Min ärtsoppa:

(4 port.)


½ l gula ärter
1½ l vatten att blötlägga i
1 gul lök
2 lagerblad
1 msk timjan
1 tsk mejram
200 g rimmad fläskbok (eller hemkokt lägg!)
Lite fläskspad från fläsket (om man har)
Vitpeppar
Möjligen salt

Börja med att blötlägga ärterna, minst 10 timmar före du skall koka dem. Jag brukar blötlägga eftermiddagen före jag skall servera ärtsoppan till lunch.
Hacka löken så fint du kan
Häll av vattnet från ärterna. Lägg över ärterna i en stor kastrull. Täck dem med färskt, friskt vatten. Slå sedan på lite till.
Koka i c:a 30 minuter - tre kvart. Ta sedan upp de spruckna skalen. Använd en balongvisp så fastnar de lätt på vispen när du rör runt i soppan.
Krydda upp soppan med alla kryddor. (Var försiktig med vitpeppar'n).
I med fläsket i vackra bitar (i fläskläggsfallet brukar jag bara skära den i fina skivor och lägga på brämmen på tallriken).. Låt koka ihop tills stärkelsen släpper ur ärterna och börjar reda soppan.
Fiska upp lagerbladen ur soppan

Serveramed god senap (och varför inte ett glas punsch till?)

2 kommentarer:

emma sa...

Ärtsoppa, ärtsoppa...det dyker upp överallt. Min kompis sa att det var det godaste hon visste så jag köpte hem en burk, soldatens ärtsoppa (tror jag den heter, grön burk) men jag har inte vågat testa det än. Kanske hemmagjord är bättre, men jag måste ju börja någonstans. Vi får väl se, smakar det bra kanske jag testar ditt recept någongång, jag älskar ju soppor!

Jesper sa...

Ärtsoppa är världens bästa! Soldatens är det enda rätta när det gäller "färdiga" soppor. Testa den och om du gillar det - gör din egen. Det är ÄNNU billigare. Och godare. :-)