torsdag, mars 13, 2008

Inga sardeller heller, eller?

Jo, jag skrev ju om Janssons frestelse igår och i snacket om ansjovis med några jobbarkompisar fick jag idag hålla en liten kort föreläsning om att detta är skarpsill och inte att förväxlas med "Anchovese", som ju är sardeller, på Svenska.

När jag kom hem hade dessutom dikussionen i kommentarerna till Jansson-inlägget kommit att handla om just sardeller.

Användaren Låla skrev bl.a:


Hej hej!

Jesper och ni andra - jag får cravings på sardeller! Älskar endivesallad (endiver skurna i åttondelar) med en enkel dressing av hackade sardeller, citron och olivolja över. Sardeller rules (fast det är inte helt fel med Janssons heller!).
Men en liten fråga. Jag brukar alltid köpa sardeller i olja, men sambon var i Frankrike och köpte med sig sardeller i salt och "saumure" hem. Jag har fått höra att saumure är ung. saltvatten.
Men har någon ett tips på vad jag ska göra med dem? Kan man använda dem på samma sätt som dem i olja?
Tacksam för svar... =)


Och kock-kollegan Landonius både svarade Låla och kom med ett så bra recept att jag tycker att det platsar här på "förstasidan"...

låla: Varför inte göra Pissaladiére ett slags lökpaj med sardeller och oliver: kan göras på bröddeg (typ pizza)eller pajdeg. Hacka ca 1 kg lök ganska fint och svetta på olivolja med en nypa timjan, 2 lagerblad och en nypa farin(bara för att ta fram lökets sötma). Filea sardellerna, och mosa 6-8 st med em rågad msk kapris,
blanda i lökröran. Spara 1/3 av degen, kavla resten och klä en pajform, häll i lökröran, rulla upp
sardellerna cs 12-14 st och tryck i löken lite här-och var likaså svarta oliver. Rulla en tunn korv av resten av degen och lägg fin galler på pajen. In i ugnen på 240*
ca 15 min. Kan serveras både varmt och kallt.


Förresten känns sardeller som en sådan där ingrediens som knappt användes förr, utom på typ pizza och i tapenade, här i Sverige, men som nu finns som fyllning i oliver på burk, i olika pastasallader, som självklar ingrediens i dressingar etc. Kul.

Vill man förresten vara lite sådär perverst skadeglad kan man kolla in den här veckans "smakduell" på DN där det skribentkulinariska stolpskottet Mats Holmberg återigen använder sitt pluralis majestatis för att driva sin tes om vad han gillar för mat. Intressant. (Ja, jag vet - jag har kommenterat Mats Holmberg nästan sedan Isobel skrev om baguetter på Kort om gott, men hey... Skott mot öppet mål är lite för enkelt för att låta bli... Jag skall sluta mobba honom snart.)

Vad gillar du själv sardeller? Och till/på/i vilken mat? Kom gärna med tips!

3 kommentarer:

landonius sa...

Utan sardeller ingen Caesar dressing,
annars är de goda till röd tapenad med soltorkade tomater och oliver.
Och Sallade Nicoise.
Vet du för resten att sardeller var huvudingrediens i romarnas garum?
Snacka om surströmmimg..

Lisa sa...

Nu vet jag vad jag ska göra med mina fina endiver som jag impullsköpte. Sardeller räddar skivan som vanligt!

Jesper sa...

Landonius: Mmmm. Röd tapenade...

Lisa: Visst är det bra när bloggläsare hjälper varandra att göra av med överköpta råvaror?! :-)