lördag, mars 29, 2008

Avslöjande: Krubb ordnar glasstest som bloggerevent!

... Ja... Eller hur man skall säga... Såhär dåra: Ben And Jerry de där "Hägen-Dasz, fast roligt"-grabbarna, släpper tre nya lyxglass-varianter till sommaren och jag har, genom ett mörkt förflutet kontakter som satt mig samman med folk som känner folk som kunde fixa gratis glass. Vilket bättre sätt finnsatt träffa kompisar (och över gratis - och visade det sig oemotståndligt god glass) och samtidigt bjuda in dem till något att skriva om? Svaret är givetvis "inte många" och så kom det sig att jag, under ett par dagar ätit glass. Mycket glass. Från Ben and Jerry.Smakerna heter - som vanligt på Ben and Jerry-manér "fyndiga" grejer som "Chunky Monkey" (för en glass med bl.a. chokladbananer och valnötter i), "Baked Alaska" (för en med bl.a. marshmallows och isbjörnar av vit choklad i) och "Bohemian Raspberry" (För en med hallonsylt och brownies). Och som vanligt går en del av vinsten från försäljningen till välgörande ändamål. Baked alaska skall vara en klimatneutral glass som dessutom skänker en del av vinsten till att något projekt för att stoppa avsmältningen av polerna (därav isbjörnarna i glassen och den söta sloganen: "When it's melted it's ruined", Bohemian Raspberry skänker en del till Freddy Mercurys minnesfond för HIV-forskning och Chunky Monkey är rättvisemärkt (fastän den innehåller bananer, choklad och nötter). Kul.

Så: Hur smakar det då?

Well - det beror lite på vad du gillar. Jag, som faktiskt gillar marshmallows och Vit choklad började givetvis med "Baked Alaska". Det är en vaniljglass i botten (som givetvis är riktig gräddglass - alla ingredienser är organiska) som man sedan gömt vitt godis i. Glassen ser därför ut ungefär som en isbjörn i snöstorm. Allt är vitt. Smaken är bitvis söt (av vaniljglassen) och bitvis ännu sötare (av marshmallows) och med små isbjörnsformade (!) vita chokladbitar som ger glassen dess "crunch".

Det är gott, men kanske lite för sötsliskigt i längden. Testets hittills yngsta deltagare - dottern - (som snart blir fyra år) tyckte bäst om "isbjörnarna" när hon tillfrågades om vilken glass som var godast, vilket gör att i alla fall JAG tror att den här glassen kanske mer lämpar sig för lyxiga barnkalas än som efterrätt för vuxna gourmeter.

Bohemian Raspberry är en vuxnare smak, tycker jag, även om den innehåller hallonsylt. Brownie i gör att den känns amerikansk, vuxen och lite lyxig. Några av de testande hade den här som favorit (men så gillar de också kladdkaka!) och smaken är fin och god och blir inte särskilt sliskig, trots sylten. Konsistensen på brownien är också riktigt bra. Den är smuligoch känns inte "perstorpsskiva" i munnen vilken manske annars skulle kunna vänta sig av frusen chokladsockerkaka? God glass!

Min favorit är ändå solklart Chunky monkey, vilket kanske är överraskande för några, då jag brukar avsky bananglass. Glassen var emellertid RIKTIGT god. De små chokladbananerna och valnötterna gör den här glassen till en solklar favorit bland de vuxnare testdeltagarna. En klar tiopoängare (om det är tio som är maxpoäng) och förmodligen den av smakerna jag själv ätit allra mest av.

Så - för att wrappa ihop det då - well - eventet (eventen, kanske är rättare) har vait jättetrevliga. Jag har träffat flera av Er där ute i bloggosfären, både läsare och medbloggare och det var kul att träffas och käka lite glass. Dessutom var glassen outsägligt god. Alla smaker var bra, genomtänkta och kommer säkert att sälja bra till sommaren. Min egen favorit var Chunky monkey och som någon slags samhällsmedveten människa tycker jag att Ben and Jerry's är ett roligt - och gott - sätt att förändra världen.

Bara en sådan sak.

(Vi avslutar med en liten ful bild till från mobilkameran)PS Jag har inte sett om någon annan än CayakCarin av Er som testat glassen skrivit om det på Era bloggar än, men när ni gör det så skriv gärna i kommentarsfältet här, så länkar jag givetvis till Er också! Ds.

---
EDIT: 6/4 kl 23.12: Nu har även Anne skrivit om årets smaker. Som alltid med fantastiskt snyggt foto. Kolla in!

EDIT: 4/4 kl 06.13: Har nu också noterat att Omar har skrivit om glasstestandet, och dess praktiska applikation i dejtinglivet.

EDIT: 29/3 kl 22.53: Jessika har skrivit om annan Ben&Jerry's tidigare, och vill bli länkad. Givetvis blir hon det!

6 kommentarer:

Jessika sa...

Phish food
http://matochblommor.blogspot.com/2007/10/glass-ben-jerrys-phish-food.html

Jesper sa...

Givetvis länkar jag till den. Jag får väl maila dig eller något, nästa gång vi skall smaka glass, eller något gott? Det är ju inte så långt mellan Västerås och Stockholm... :-)

Tack för länklisteplaceringen, förresten. Du är med bland mina favvisar också.

Jessika sa...

Tack tack :)
Och nej, det är inte långt. 53 minuter med tåg.

emma sa...

Åh, vad gott! Avundsjuk är bara föramnet! Bohemian raspberry och chunky monkey lät jättegott, måste testa dem. Jag har inte testat så mycket Ben & Jerry överhuvudtaget, bara en sort, chocolate theraphy tror jag den hette och det var för ca en månad sen bara. Så jag är fortfarande en nybörjare när det kommer till deras glass. Men jag lovar att lämna ett inlägg när jag testat någon.

Emanuel Karlsten sa...

määän va avis man blir!

Jesper sa...

Emma: Gör det! De här nya smakerna var verkligen kanongoda! (Speciellt "chunky monkey, som jag nog kan äta en halvliter av själv, åt gången). :-)

Emanuel Karlsten: Med all rätt! Jag har världens godaste glass (tm) och du har ingen... :-) Enkel matematik! :-) Jag SKULLE kunna tänka mig att göra ett specialavsnitt av "Blodigare och eldigare" eller "Jespers kök" med bara glassprovning, om du vill vara med?! :-) Maila mig, förresten, så vi kan styra upp en matdejt någon gång, det var alldeles för länge sedan!