fredag, mars 28, 2008

Torsdag kväll är inte så dum...

Ja, vad skall man säga? Torsdagar är bra dagar, rent generellt. Jag lagar fisk på jobbet, och igår gick det - som jag skrev - bra. Det är kul att laga fisk. Speciellt de gånger det går bra. Det kan vara lite petigt med fisk bland barnen, men man kan ju inte göra fiskpinnar varenda vecka, så då är det speciellt roligt när det funkar att servera något "lite finare".

När jag kom hem igår tillbringae jag lite tid gosandes med dottern, innan det blev tandoori-kyckling, buljongkokt ris och lite wokade grönsaker till middag (ibland har man liksom varesig tid eller inspiration för att uträtta några stordåd). Vi sparade i alla fall benen från kycklingen, och så gjorde jag en god buljong på dem, och några rosaker och kryddor jag hittade i kylskåp och skafferi.

Dottern somnade tidigt, så jag fick lite tid att se på kockduellen på TV4, ett program jag inte hinner se så ofta. Det var rätt kul igår.
Herrar Hellberg och Couet var som vanligt väldigt duktiga och kreativa med de råvaror som gästerna (Hanna Hedlund och Mårten Andersson) hade köpt in, men jag tycker att det är lite trist att aldrig ha fått sett Danyel Couet vinna. Varje gång jag råkar se programmet vinner Christian. Hmm.

Plockade lite bland gamla papper och tidningar och slängde - till sist - några kompletta årgångar av Allt om mat och den svenska varianten av Gourmet, oj vad mycket plats det blev hemma.

Samtidigt kokade buljongen ned och spred mysdoft i hela lägenheten.

Tog ett bad och tänkte lite på livets viktiga. Så - vid 21-rycket kom Vad blir det för mat på TV4+. Jag bara älskar Per Morberg. Jag skulle vilja vara någon vecka i hans kök och bara garva, laga fantastisk mat, svära, dänga med grejer och liksom bara LEVA UT hur det är att laga mat på en professionell nivå! Vilken människa!

Nåväl.

Gårdagkvällen handlade också om lite förberedelser för en liten bloggevent idag. Efter jobbet idag kommer jag - och några kompisar - att göra en grej, som om det blir bra kommer att synas på några olika matbloggar, kanske redan framåt helgen. Håll ögonen öppna.

Så - till sist - innan det var dags att lägga sig - kom så veckans höjdpunkt: Gordon Ramsey's Kitchen NightmaresKanal 5. Igår var inget undantag - programmet rockar, helt enkelt. Däremot blev jag lite förvånad över att det igår var ett nästan "brittiskt" program - när man gjorde den här serien i Storbritanien hade man en sekvens i nästan alla program, där Gordon pratandes med kameran byter om till kockkläder och därigenom visar sin vältränade överkropp. Just DEN sekvensen känns mer brittisk i formatet än den betydligt slickare Amerikanska produktionen, där man tills igår, inte visat någon hud alls. Konstigt. Nåväl. Karl'n är ett unikum i branchen.

Efter att ha sett programmet, tagit buljongen av spisen (och skrivit ett blogginlägg som bevisligen inte alls var lika klart som buljongen det skildrade) blev det att krypa till kojs, rätt nöjd med dagen i stort och kvällen i synnerhet.

Idag skall jag laga Biff a la Lindström på jobbet.

11 kommentarer:

emma sa...

Ang, tv programmen. Jag har inte sett ett enda kockduellen sedan första programmet! Tiden är lite dålig för mig och jag trodde inte det skulle vara så ofta, men tyckte det var bra när jag såg det.

Per Moberg.....ja vad ska jag säga. Recepten är bra men tyvärr jag klarar inte av att titta på honom.

Gordon Ramsey är underbar! Gillar verkligen hans program.

Studentköket sa...

Där var den ja, bringan. Den som gör honom till Mr "Yes, Chef" och ingenting annat.

Sekvensen i sig må vara cheesy men hey, antar att den kvinnliga delen av publiken vill ha sitt. ;) Shit, det här som skulle bli en sarkasmfri post.

Jessika sa...

Klarar inte heller Per Morberg.

Är det någon annan gourmet du prenumererar på? den amerikanska möjligtvis? Tar en paus i prenumerationen på den svenska nu.
Elle a la carte sedermera elle mat och vin prenumererade jag rätt länge på men de enda jag har kvar är de jag lagar mat ur.

Jesper sa...

Jessika: Jag prenumererar numer inte längre på någon kökstidning alls. De tidningar jag läst mest av tidigare är (eller har varit) Gourmet (Den amerikanska), gourmet (Den svenska), Proffesional chef (Den amerikanska), Restaurangvärlden, Allt om mat, och Elle à la carte/ Elle mat och vin (eller vad den heter numer).

Emma: Mmm. Per M verkar vara en sådan där TV-kock man antingen älskar eller hatar i TV-rutan. Jag tycker han är bra, för han visar verkligen på en passion för matlagning som jag tycker är beundransvärd. Dessutom är han ju - till skillnad från flera andra som får laga mat på TV - gammal kock. Han gör alltså grejerna "på riktigt" och DET tycker jag man skall beundra. Jag gillar hans TV-personlighet, men som sagt - alla tycker inte som jag. :-) Ramsey är emellertid kung. Utan tvekan VÄRLDENS bästa TV-kock, alla kategorier.

Studentköket: Ja. Typ. :-)

Tania sa...

Mina söner äter bara lax , jag blir så trutt så trutt eftersom jag då älskar fisk. Soppan blev kalas för den delen. Ska laga den igen nästa vecka. Och ja..jag ÄLSKARPer Morberg. Passionerat . Vill ha hans kök. Hur tror du han ställer sig till typ månggifte??

Jesper sa...

Tania: *asgarv*.

Kul att soppan blev bra! Lycka till med laxfixandet och skriv gärna om du kommer på bra laxrecept. Jag älskar lax (och annan fisk), men tenderar till att laga liknande rätter hela tiden...

Jessika sa...

Bara för att man är kock ska man inte stå i teve, hur skicklig man än är.
Vidare ska inte alla namnkunniga kockar publicera kokböcker utan att någon provlagar hela härligheten i, typ, ett ordinärt hemmakök. Enligt mina förmenta erfarenheter.

Prova att göra lax tandoori. Eller en försiktig yoghurtmarinad med biryani curry pasta för kckling eller samma firre. Anpassa hettan efter familjemedlemmarna som ska äta.

emma sa...

Och på tal om kockar, det här paret var (för mig iaf) väldigt oväntat. Ska bli intressant att se.

http://www.alltommat.se/nyheter/paolo-och-gw-far-eget-matprogram-1.3704

Jesper sa...

Jessika: Det skall jag testa. Och - du får väl köpa min bok! Garanterat "hemmalaga-vänliga" recept! :-)

Jesper sa...

Emma: Det kan bli intressant. Men annorlunda.

Jessika sa...

Har försökt köpa den men vulkaniterna säger att min bank vägrar köpet vilket är underligt eftersom banken inte förstår varför och det finns tillräckligt med pengar. Anyway, jag har redan för många kokböcker men den är säkerligen fin :)

Du har hamnat i min länklista f ö.