lördag, mars 08, 2008

Ruffel och båg...


Foto: Malin Hoelstad, SvD
Flera av oss i branchen har vetat om det här ett tag, men det är väldigt bra att det nu kommer fram i ljuset. I slutet av Januari skrevs det i SvD en ovanligt intressant ledare. Den handlar i korthet om följande:

Sedan ett par dagar har fackförbundet syndikalisterna satt Lilla Karachi i gamla stan i blockad. Detta för att en medlem i fackförbundet hävdat att han tvingats ta emot sin lön svart. Syndikalisterna har då blockerat dörren till restaurangen och gjort klart för restaurangen att det inte är acceptabelt att betala ut löner till deras medlemmar utan papper.

Och då slår Bl.a. Maria Abrahamsson bakut. Jag förstår i och för sig att man kan ha synpunkter på HUR syndikalisterna faktiskt sköter stridsfrågan, men heder åt någon som faktiskt försöker sätta ned foten! Det måste bli ett slut på allt ruffel och båg i restaurangvärlden!

I ledaren hävdas det att lilla karachis revisor berättar att man visst betalar ut (endast) vita löner och att man har alla papper i sin ordning, och där hade storyn kunnat sluta. Men vi är ju rätt många som känt till att det faktiskt förekommit en del "lurigheter" på krogar i gamla stan tidigare och därför känt att det kanske vore bra ifall någon mer gav sig in i debatten.

Maria Abrahamsson hävdar i sin ledare att "företagets revisor och använder honom som referens till företagets hederlighet, men så kommer någon på en annan tidning på att kolla in Lilla Karachi lite extra och får fram att A) karln inte är revisor, B) man har motsvarande TVÅ heltidsanställda tjänster i restaurangen (vilket är omöjligt, enligt bl.a. HRF) och C) det saknas rimlig redovisning från företaget. (Det här kan man förresten läsa mer om i bl.a. tidningen Arbetaren).

Företagets jurist uttalar sig - när man får stå med brallorna nere i pressen:

Jag fick precis veta att han snarare är redovisningskonsult och det var en nyhet för mig, säger advokat Fredrik Nordlöf som representerar Lilla Karachi och som tidigare hänvisat till ”revisorn” Swaling som garant för att det inte förekommit svarta pengar på restaurangen.


Jag är både glad och olycklig på samma gång. Glad att sanningen faktiskt kommer fram och att de ansvariga hängs ut, med namn och bild i dagspress. Jag har skrivit det förr och kommer kanske ha skäl att skriva det igen - men de här personerna är sådana som bidrar till att branchen har så dåligt rykte. Jag är för att införa skampåle för alla restaurang-ruffelbrott.

Givetvis är jag också ledsen att det fortfarande förekommer ruffel och båg. Att folk fortsätter att dra "min" branch i smutsen genom ohederligt beteende och därigenom bidrar till att göra att de här skamfläckarna blir ännu svårare att tvätta bort...

Inga kommentarer: