måndag, mars 17, 2008

Löksås

Idag har det varit falukorv md potatis och löksås till lunch. Enkelt - jag vet - men iblandär det enkla elegant. Flera av kollegorna undrade hur jag lyckats så med såsen, och jag har inga hemligheter... Det är väldens enklaste! Typ såhär:

50 g smör
½ dl mjöl
3-4 dl mjölk (3%)
1 st gul lök
1 tsk lökpulver
1 tsk socker
1 tsk salt
½ krm vitpeppar

Värm mjölken, t.ex. i microvågsugn
Smält smöret i en ganska vid, tjockbottnad katrull, eller en sauteuse
Häll i mjölet och vispa till en ljus roux
Häll i mjölken i redningen, vispa lite då och då, gärna med en ballongvisp tills glutenet i mjölet reagerar med den varma mjölken och börjar svälla och såsen tjocknar.
Ta den av plattan.
Skala och hacka löken i vackra små tärningar. Brunoise.
Svetta löken lite i en panna, eller värm den i lite vattenånga.
Lägg i löken, och kryddorna i såsen. Ge såsen en liten puff till på spisen, så att den blir genomvarm.

Servera gärna till stekt fläsk, stekt falukorv eller stekt saltsill.

6 kommentarer:

Tania sa...

Jag får aldrig löksås hemma beroende på att det bara är jag som äter det. Jag borde starta en klubb.Löksåsens vänner .Typ :)

Jesper sa...

Var skickar jag min ansökan om medlemsskap? :-)

Örjan sa...

Gitto har tipsat om att tillsätta aningen (kokt/bryggt)kaffe till löksåsen.
Har provat. Det ger en smakförhöjning

annamaria sa...

Jag tror på ditt socker! Socker i såser förhöjer smaken. Spelar ingen roll om det är köttfärssås eller löksås. De mår alla väl av en gnutta socker - och vem gör inte det förresten?

Jesper sa...

Annamaria: Precis!

Örjan: Ja, Gitto är en bra tjej. Hon har koll.

Anonym sa...

hahahaha.. så B