Idag har det varit falukorv md potatis och löksås till lunch. Enkelt - jag vet - men iblandär det enkla elegant. Flera av kollegorna undrade hur jag lyckats så med såsen, och jag har inga hemligheter... Det är väldens enklaste! Typ såhär:
50 g smör
½ dl mjöl
3-4 dl mjölk (3%)
1 st gul lök
1 tsk lökpulver
1 tsk socker
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
Värm mjölken, t.ex. i microvågsugn
Smält smöret i en ganska vid, tjockbottnad katrull, eller en sauteuse
Häll i mjölet och vispa till en ljus roux
Häll i mjölken i redningen, vispa lite då och då, gärna med en ballongvisp tills glutenet i mjölet reagerar med den varma mjölken och börjar svälla och såsen tjocknar.
Ta den av plattan.
Skala och hacka löken i vackra små tärningar. Brunoise.
Svetta löken lite i en panna, eller värm den i lite vattenånga.
Lägg i löken, och kryddorna i såsen. Ge såsen en liten puff till på spisen, så att den blir genomvarm.
Servera gärna till stekt fläsk, stekt falukorv eller stekt saltsill.
måndag, mars 17, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jag får aldrig löksås hemma beroende på att det bara är jag som äter det. Jag borde starta en klubb.Löksåsens vänner .Typ :)
Var skickar jag min ansökan om medlemsskap? :-)
Gitto har tipsat om att tillsätta aningen (kokt/bryggt)kaffe till löksåsen.
Har provat. Det ger en smakförhöjning
Jag tror på ditt socker! Socker i såser förhöjer smaken. Spelar ingen roll om det är köttfärssås eller löksås. De mår alla väl av en gnutta socker - och vem gör inte det förresten?
Annamaria: Precis!
Örjan: Ja, Gitto är en bra tjej. Hon har koll.
hahahaha.. så B
Skicka en kommentar