Har - som jag får med jämna mellanrum, sjuka cravings efter ansjovis idag, efter jobbet (det är inte helt sällsynt dagar när det varit mycket att göra och jag är trött och lite nere), så jag gjorde Janssons Frestelse till midag.
Jansson är en sådan där rätt som bara är SÅ himla god. Snackar med Sushi-Lars på telefon medan formen står i ugnen och han berättar att han inte gillar det. Vad finns det att inte gilla? Ansjovis, lök, potatis och grädde - what's the deal, liksom? Nåväl. Janssons rockar. Punkt och slut.
(För en medelstor form, sisådär 6-8 portioner i en normalfamilj):
10 potatisar - medelstora
2 stora gula lökar
1 stor burk ansjovis (av grebbestads)
Lite smör
3 - 4 dl grädde
Ströbröd på toppen
Salt och peppar efter behag
Sätt på ugnen - förvärm till 200 grader.
Smörj formen med lite av smöret.
Antingen finstrimla (julienne) eller riva potatisen.
Skär löken i vackra strimlor
Finhacka ansjovisen.
Varva potatis, lök och ansjovis jämt i hela formen.
Häll ansjovisspadet jämt över lådan.
Häll på grädde så det nästan täcker hela lådan
Toppa den med ströbröd och vipeppar.
In i ugn på 200 grader i sisådär 45 minuter-en timma, tills den blivit gyllenbrun och vacker på toppen och är krämig i konsistensen.
Ta ut - låt svalna något - njut av dofterna som sprider sig i köket och ge dig sedan hän åt det kanske svenskaste vi har i husmanskostväg!
onsdag, mars 12, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Tycker att ytan blir för hård när man river/skär potatisen FÖR tunnt. Själv tycker jag den blir som bäst i storleken mellan "pommes" och "grövsta på rivjärnet". Mandolin (eller typ Moulinex) är the Sh*t när man gör Jansson.
Tycker jag då. ;)
Typiskt en sådan där grej som alla gör olika. Och alla har naturligtvis RÄTT version (och alla andra har fel).
Varför ströbröd?
OK så säger "alla recept"- det minskar ju risken med överkokning.
Varför ströbröd till Janzon?
Annat än för att minska risken för överkokning?
Tycker Du att det ger någon extra smakfördel?
Personligen använder jag aldrig ströbröd varken till Janzon, ansjovis-kaviarströmming el likartat.
Härigenom är de även glutenfria
Mina
å
Alltså Jansson's blir ALLTID en hit när man bjuder på det i internationella sammanhang. Kommer ihåg vårt svenska matstånd på en internationell matmarknad, Jansson's gick upp i rök illa kvickt. Glöm köttbullar, Kalles Kaviar, äppelkaka, kanelbullar.. Jansson rules!
Åååh, kanelbullar. Varför räknade jag upp det nu?
Mackan: Ja?! Julienne?! :-) "Typ tändstickor". Mandolin är bästa kompisen när man skall göra sådana här grejer!
Örjan: Ytan blir snyggast med ströbröd tycker jag. Har jag glutenöverkänsliga gäster använder jag givetvis inget ströbröd (liksom att jag använder oatly i mat eller vallios laktosfria grädde om jag har laktosallergiker vid bordet).
Karlavagnen: Hahaha! Blev det några bullar, då? :-)
Hej hej!
Jesper och ni andra - jag får cravings på sardeller! Älskar endivesallad (endiver skurna i åttondelar) med en enkel dressing av hackade sardeller, citron och olivolja över. Sardeller rules (fast det är inte helt fel med Janssons heller!).
Men en liten fråga. Jag brukar alltid köpa sardeller i olja, men sambon var i Frankrike och köpte med sig sardeller i salt och "saumure" hem. Jag har fått höra att saumure är ung. saltvatten.
Men har någon ett tips på vad jag ska göra med dem? Kan man använda dem på samma sätt som dem i olja?
Tacksam för svar... =)
Glömde säga att de är lite större, jag får för mig att de inte är rensade (av det jag kan se utifrån burken att döma. Jag har inte öppnat den än).
låla: Varför inte göra Pissaladiére ett slags lökpaj med sardeller och oliver: kan göras på bröddeg (typ pizza)eller pajdeg. Hacka ca 1 kg lök ganska fint och svetta på olivolja med en nypa timjan, 2 lagerblad och en nypa farin(bara för att ta fram lökets sötma). Filea sardellerna, och mosa 6-8 st med em rågad msk kapris,
blanda i lökröran. Spara 1/3 av degen, kavla resten och klä en pajform, häll i lökröran, rulla upp
sardellerna cs 12-14 st och tryck i löken lite här-och var likaså svarta oliver. Rulla en tunn korv av resten av degen och lägg fin galler på pajen. In i ugnen på 240*
ca 15 min. Kan serveras både varmt och kallt.
Landonius: Tack för tipset!
Låla: JA, eller tapenade, som ju är jättegott till det mesta! :-)
Landonius: Schysst recept. Kanontips! Tack, tack.
Jesper - Nej, storleken MELLAN Julienne och strips. Säger Facit.
Åååh, Jansson! Jag får inte komma utan Jansson på julafton eftersom jag gör den så god ( jag är även blygsam) och utan mandolin så blir livet svårare. Vilken trevlig blogg föressten.Jag länkar på stört!
Mackan: Ok...
Tania: Tack. Och en mandolin är oumböräligt i köket (hur klarade man sig innan man hade den?) :-)
vad skall man ha för verktyg att göra de fyrkantiga patis stipsen med till jansons frestelse?
en mandolin vilket? koycera julitte med två skärblad?
eller en en trebent maskin med skärskivor som man vevar för hand? sett det finns en av fabrikat "funktion" men det går nog sönder, likaså jula menuette för 99 kr.
är bosch mum4650 en bra köksmaskin? men det ingår inte skärskiva för janssons i den?
och är mino sharp mc 550 ett bra bryne till att göra icas köksknivarså vassa så man kan klyva papper med dom?
så på youtube från bagarn och kocken är det fejk eller sant? iså fall köper den 565 kr och hackar mina jansson strips för hand. gjorde det i fjol till 5 st janssons . är nybörjare på matlagning och det är kul att bli bättre.
Skicka en kommentar