måndag, mars 24, 2008

Lammstek

Såhär i påsktider där alla fortfarande bloggar om olika äggrätter (kolla in Taffel.se så får ni se - inte nog med 65-gradersägget på förstasidan, Gitto och Isobel skriver båda om ägg idag...) tänkte jag komma med ett påskrecept som faktiskt funkar andra gånger på året också.

Eller recept och recept, egentligen. Det handlar om lammstek.

Lammstek är rätt enkelt, egentligen. En rätt bra "nybörjarstek" om man vill, för den är inte så svår att lyckas med:

Du behöver:

Lammstek - minst 200 g per portion, men du behöver göra minst 1½ kilo åt gången, för att det skall bli bra och saftigt och inte så torrt.
Några vitlöksklyftor
Lite färsk rosmarin
Gärna lite salvia och om du vill - lite timjan
Lite steksnöre av bomull.

Gör såhär:

Sätt ugnen på sisådär 150-180 grader
Putsa eventuellt köttet från senor och hinnor. Fett kan vara kvar, det ger bara köttet mer smak.
Stick några snitt i köttet med en vass kniv. Tryck i skalade, gärna finhackade vitlöksklyftor, timjan, rosmarinkvistar och salviablad i hålen. Liote här och lite där. Det är inte så noga.
Bind ihop steken så att den håller formen, men utan att den blir "strypt" av snöret. Det är inte så noga hur du gör det (jag använder givetvis "slaktarkedja" av löpknut, men allt funkar. Halvslag, små rosetter, whatever...
Bryn steken i en panna med lite smöt och lite olivolja. Se till att den blir brynt runt om.
Lägg steken i en ugnsfast form (smörj den om den inte är non-stick)
I med stektermometer. Kör tills den är 75 grader varm. Har du ingen termometer får du provsnitta steken när du tror att den är klar - räkna med ung. en timma per kilo, kolla att köttsaften är klar och inte röd.
Ta ur steken och låt vila lite. Gärna med lite folie på.
Servera med dina favorittillbehör. Lamm funkar till det mesta.

Smaklig måltid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lät min stå tills den var 71 grader och då var den lätt rosa i mitten. Vanligtvis står det typ 68 i kokböcker. Men vad sjutton - 75 funkar säkert också!

Och när jag putsade min fick jag ta bort benet också (min stek var ett lår, helt enkelt). I övrigt gjorde vi löjligt lika i kryddningen :)

FamiljenFriluft sa...

Mmm. Nästa gång - låt benet vara kvar tills du lagat steken, så tar du bort det när den är klar, så smakar den ytterligare lite mer, och risken för att steken blir torr (eller ful i formen) är mindre. Ben är fina grejer! :-)

Jo - kryddningen av lammstek är ju rätt klassisk. Blev det bra, då?

Anonym sa...

Absolut. Helt OK. :)

Undrar för övrigt varför inte pepparrot finns representerat på något av våra högtidsbord...

Anne sa...

till 75?? Jag tog ut min vid 65 senast, och tyckte att den var för genomstekt..

och 1,5 kg vore ju kul, men det fanns banne mig inte nåt på Ica över 1,1. Urbenat. Inget med ben, alls. Nåja, jag gjorde enligt Hestons rekommendationer, fem timmar i ugn på ca 65 grader. (Något varmare, tror jag min ugn var.) Lite varmare på slutet, eftersom innertemperaturen bara låg på 55 och vi hade en gravid i sällskapet som inte ska äta riktigt så rosa kött. Men det blev riktigt, riktigt gott. :)

FamiljenFriluft sa...

Mmm. Vi hade också en gravid i sällskapet, så rosa kött var inte att tänka sig. Sedan har du ju en poäng i att steken blir mjällare och finare ju lägre temperatur man steker den vid, men det tar ju rätt mycket rid också! :-)

Kul att se dig här på bloggen, förresten!

F.ö. är det rätt bökigt att hitta bra lamm i stockholm, nuförtiden... Ofta urbenat elände och i väldigt småstyckade bitar. Lite bättre kan man få det om man har en bra manuell köttdisk eller en slaktare man känner...