torsdag, april 17, 2008

Veckans fiskgryta

Jag vet inte riktigt vad som hänt, men jag kan inte skriva ett vettigt recept längre. När folk frågar mig numer kan jag nästan aldrig ge ett rakt svar - det blir alltid något i stil med: "Det är som en behamel... fast på slutet har du i..." och så liksom tror man att folk förstår, eller kan grunderna i matlagning.

Det är inte alltid så.

Idag gjorde jag en fiskgryta på jobbet och när en mamma till ett av barnen ville ha receptet började jag min vana trogen: "Det är jättelätt, man gör som en..." Mammans ansiktsuttryck gjorde gällande att jag lika gärna hade kunnat prata om probabilitetsberäkningar för att björndjur skall kunna överleva på mars och jag fick skärpa ihop mig... Samtidigt har jag väldigt dålig koll på riktiga propotioner längre. Det mesta går liksom "på känsla" och när det "ser rätt ut" är det liksom färdigt.

Jag tror emellertid att ett någorlunda sant recept på dagens fiskgryta ser ut ungefär såhär:

(4 portioner)

200 g vit fisk (pangasius, i mitt fall)
100 g lax
100 g räkor, skalade
200 g blandade rotsaker (morötter, palsternacka, lök)
5 dl creme fraiche
2 dl vitt vin
2 msk bong fiskfond
En god nypa färskhackad dill
Fänkål
Dillfrö
Salt, citronpeppar

Börja med att skala och skära alla rotsaker i fina bitar. Lägg i en stor kastrull och täck med fond, vitt vin och creme fraiche.
Koka upp och låt koka i sisådär en halvtimma, tills alla grönsaker är ordentligt genomkokta. Smaka av med spadet med salt, cintronpeppar, fänkål och dillfrö efter behag. Tillsätt möjligen lite mer vin.

I med först lax, sedan pangasius och sist räkor och låt dessa få bara precis bli ordentligt varma och så att fisken blir genomkokt, men inte går för länge.

Tillsätt dill. Servera med kokt ris.

Smaklig måltig.

5 kommentarer:

Jessika sa...

Om mamman vill ha ett tips igen så kan du tipsa om trolleri med creme fraiche ;).
Ta creme fraiche, häll ner tja en eller sådär tesked hummerfond. Klipp ner dill. Lägg ner fisk. Koka tills fisken är färdig. Salta peppra och allt sånt. Kokt potatis och sallad.

Anna sa...

Joråsatt, jag känner igen mig. Mannen brukar påpeka att jag alltid säger "äsch, det är ju jättelätt" vad det än är. "kanske lite många moment, men svårt är det inte". Och så ser man hur folk framför en förvandlas till fågelholkar när man ska förklara.

Jesper sa...

Jessika: Ja, Creme fraiche är SÅ himla lätt att laga mat med...

Anna: Ja. Det är lätt att glömma att folk kanske inet alltid har samma brinnande intresse för matlagning...

Jessika sa...

Jag brukar alltid säga, när jag bakar, att man kör tills det känns och ser färdigt ut. Och hur lång tid är det?
Tja, tills det ser färdigt ut...
Enkelt va?
Fast å andra sidan var det så jag lärde mig. Kokbokstider som ett riktmärke sådär.

Jesper sa...

Jessika: Jag hade en gång en kökselev som skulle steka något "tills det fick färg". När jag efter tjugo minuter undrade varför hon gjort grillbriketter av maten svarade hon "men svart är också en färg"...