fredag, april 25, 2008

Kycklingspett

I kommentarerna till ett tidigare blogginlägg skrev användaren Louise och ställde följande fråga:

Hej Jesper.

Inga bra kommentarer just nu till detta, men jag har en fråga som jag gärna skulle vilja ha hjälp med.

Jag har tänkt att servera kycklingspett på tvååringens kalas (vi blir så himla många och istället för att bara servera hembakad tårta och kaffe så ska alla gästerna, stora som små, få kycklingspett, tabouleh, dipp/röror, gott bröd och lite andra grönsakstillbehör.)

Nu till min fråga: Hur gör jag GODA kycklingspett på bästa vis? Ska man ha lårkycklingfilé eller funkar det med vanlig kycklingfilé? Bra marinadtips? Grilla i ugn? Hur lång tid så att de inte blir torra? Sesamfrön på?

Tacksam för tips!!! Och - jag är inte någon fan av sweet chili-sås, kanske är bra att tillägga...

=)


Och det finns ju givetvis flera svar på den frågan: Jag skulle, för att det är relativt små barn som skall äta maten, göra något rätt milt, och utan varesig så mycket salt eller för heta kryddor i maten. Ett slags yakitori, kanske?

Koka ihop en sås på 1 dl japansk soja (den är mindre salt än kinesisk), en buljongtärning, 2 msk socker 2 msk honung och en hackad vitlöksklyfta. Låt puttra ihop tils den blir lite tjockare.

Pensla sedan kycklingLÅRfile med ungefär hälften denna sås, spara andra hälften, , och trä upp dem på våta bambuspett.

Stek i långpanna i ugn på 180 grader i sisådär 25-minuter. Vänd på spetten efter halva tiden. Använd stektång - det är varmt.

Ha nu i en tesked ingefära i din sås. När spetten har gått färdigt i ugnen - pensla dem med såsen igen. Rulla dem gärna i sesamfrö, om du inte har någon allergiker närvarande.

Lycka till.

7 kommentarer:

Louise sa...

Ah - vilken pärla du är! Det här ska testas!

Bara så att jag vet, ska det vara färsk ingefära eller torkad?

Tack så jättemycket! Ha en superhelg.

Jesper sa...

Torkad går bra. Använder du färsk ingefärabör du hacka den väldigt, väldigt, väldigt smått. Vass kniv och så går du över det finaste du kan, några gånger... Det blir lite syrligare med färsk ingefära, och då kan du behöva balansera med lite mer honung.

landonius sa...

Till marinad är kombinationen vitlök-olja-citronsaft + zest är mild och god. Använd färska kryddörter som
citronmeliss, salvia, eller libsticka
( hoppas tipset kommer inte för sent)

Jesper sa...

Landonius: Libsticka! Oj! DET har jag inte använt sedan... jag vet inte... Länge. Någon gång under tidigt tjugohundratal skrevs det rätt mycket om libsticka i bl.a. Gourmet och helt plötsligt var det sjukt inne. Nu ser man det nästan inte alls i recept längre.

Kul med ett kärt återseende!

Och för övrigt verkar din marinad vara jättegod!skall prova den lite senare framåt sommaren, när det är dags att grilla lite ute.

Tack och bock!

landonius sa...

Jag glömde honungen i marinaden, det är gott med lite sött i det också.

Jesper sa...

Landonius: Ja, det känns ju naturligt att balansera allt det syrliga med lite sött.

Örjan sa...

Men var försiktig med libbstickan.
Färsk är den mycket dominant