måndag, april 28, 2008

Haverrot, tonkabönor och andra spännande grejer...

Var ju - som bekant - på gastronord härom dagen och träffade där - faktiskt - folk som är matnördigare än till och med jag. Sådant är kul, för man lär sig en massa. T.ex. att det finns något som heter tonkabönor, att Jan Hedh gärna använder dem (och att de då används i degspadet, att de luktar gott av nästan vanilj (och väldigt mycket doft) och att det kommer att bli "nästa stora grej".

En annan grej man lär sig är att det finns något som heter "haverrot", vilket är en liten rot som i smaken inte är helt olik sparris, vad jag förstår, och jag undrar i mitt stilla sinne om jag kommer att behöva vänta i ytterligare 33 år för att få röra ihop lite hollandaise till en sådan. Givetvis måste jag försöka få tag på lite . Så snart som möjligt.

För sådan är jag. "Det kulinariska äventyret" går liksom före allt. Tänk om jag hittar något som jag gillar? Tänk om jag missar något jag gillar bara för att jag inte vågar pröva; för att något låter läskigt, luktar konstigt eller har en form jag inte känner igen? Nej - "Ro hit med grejerna!". Jag vill testa!

Bloggrannen Kinna skriver väldigt fint idag, om mötet med diverse grönsaker i min "älsklingsleverantörs" monter och jag tycker mig läsa i inlägget att hon också vill se mer av sådant här ute i handeln. Inte bara på flådiga restaurangers bord.

Jag håller med - det vore ballt. Dills det händer skall jag försöka pumpa Lager på information om udda ingredienser (för han odlar en del själv) som haverrot, mayapotatis och vad det nu kan vara.

Häromdagen kom det förresten, i ett inlägg bland kommentarerna till min bloggpost om kycklingspett ett förslag om libsticka i marinad till stekt/grillad kyckling. Jag blev så glad över att någon över huvud taget använder libsticka att jag var tvungen att springa och kolla i affären ifall jag kunde få tag på någon. De såg på mig som om jag kom från yttre rymden (vilket i och för sig inte är helt ovanligt) men sedan skakade de lite överseende på huvudet...

Nåväl. Det är skojigt med matnörderier. Man lär sig mycket, och det är ännumer kul. Jag måste ha världens bästa jobb. Jag lär mig nya grejer hela tiden och jag hittar under tiden "nästa stora grejer" att äta. Och att snöa in på.

13 kommentarer:

Jessika sa...

Du kan få mina tonkabönor, dipteryx odorata. Hedh gör gällande att det ska vara det i äkta stollen. Sedan gav jag upp Hedh och återgick till farmors recept på stollen (där ingår inte så mycket som en flinga av den bönan).
Chokladmänniskor använder också ofta lite tonkaböna i tryfflar. Det var där jag började fråga och tjejen såg ut som ett frågetecken, men men men, tonkaböna hemma? Det är knappt vi gör slut på några tonkabönor...

Hursomhelst. Du får dem.

Örjan sa...

Libbsticka

Köp en planta i år. Plantera i någon rabatt.
Om den trivs har Du efter två säsonger en 2 m hög buske.

Rebecca sa...

Får du tag i tonkabönor tycker jag du ska kombinera dem med choklad. Jag har jobbat i en chokladbutik under många år, och kvinnan som tillverkar pralinerna vi säljer gör en ljuvlig pralin med tonkaganache. Att låta en sån smälta i munnen är himmelriket!

landonius sa...

Örjan har alldeles rätt, det enda sättet att få tag på libsticka (nästintill) är att odla själv!
Så gjorde även jag och det är beroendeframkallande att använda bladen. Måste varnas emellertid, smaken är som dynamit, måste hanteras varsamt, annars kan det bli för mycket av det goda även för inbitna älskare. Vill du så skickar jag med posten några stjälkar!

Anna sa...

Jag försökte odla libsticka för två år sedan. Den dog. Frö finns hursomhelst att köpa på Runåbergs fröer om man är hugad, de har frö för haverrot också. Jag försökte mig på svartrot för några år sedan men konstaterade att vår jord innehåller för mycket småstenar (trots att jag plockar hinkvis med stenar varje år), den delade sig när den växte och blev spetig och smal och sedan fick jag inte upp dem ur jorden... jag tror haverroten förmodligen skulle gå samma öde till mötes...

emma sa...

Jag har utmanat dig på min blogg. Känner du att du har tid kan du ju svara.

Örjan sa...

Tonkabönor
Lisa skriver om det i slutet av denna artikel, med referens till amerikansk artikel.
Tydligen är tonkabönor förbjudet i USA.
http://taffel.se/artiklar/attika

Betr libbsticka. Så inte, köp på plantskola för några tior

Jessika sa...

Tonkabönor (dipteryx odorata) innehåller naturligt warfarin, ett blodförtunnande ämne. I stora mängder kan man helt enkelt förblöda, vilket är varför jag erbjuder Jesper mina. Med lite försiktighet och att använda tonkaböna som en LÄTT smakförhöjare genom några lätta riv bör man klara sig. Muskotnöt är ett hallucinogen i större kvantiteter.

Jessika sa...

Förlåt, den innehåller kumarin, föregångaren till warfarin.
Det finns många andra växter som också innehåller kumarin.
Kanel bl a innehåller kumarin.

Jesper sa...

Jessika: Oj! Tack, det vore jättekul! (Läs nedan) Tack så hjärtligt!

Örjan: Det verkar rätt enkelt att odla? Kanske tillochmed jag kan fixsa det?

Landonius: Oh, ja! Gärna! (Läs nedan) Tack så jätte,jättemycket!

Rebecca: Det låter gott!

Emma: Oj, hedrande. Skall kolla in det sedan. Utmaningar är alltid kul!

Alla eventuella "roliga grejer" att skicka till Jesper skickas (gärna) gladeligen till:

Jesper Värn
Utövägen 22
132 30 Saltsjö-Boo

Tack, alla, för alla glada tillrop!

Jessika sa...

bönorna borde komma på onsdag eller så.

Jesper sa...

TTjockt najs, som vi säger i förorten! Tack, tack.

*bug, bock, och tack*

Anonym sa...

Jag köper mina tonkabönor på ebay:

Det stämmer att muskotnöt är hallucinogent och mycket berusande i större mängder (räcker att tugga i sej en nöt för att man skall uppleva effekt).