lördag, april 26, 2008

Gastronord 2008

Som jag redan hintade om igår var jag alltså på GastroNord. Som sällskap och ciceron hade jag Omar - sveriges just nu kanske vassaste matskribent. Det var kul. Två snubbar som lagar och skriver om mat på en branchmässa för folk som skriver om och lagar mat är liksom nästintill synonymt med "barn i en godisbutik". Vi "shot the shit" med coola kockar, bagare, matskribenter och kändisar. Klämde och petade på ny (och häftig) utrustning. Åt oss mätta på olika smakprover avv alltifrån fruktpuréer, färdiglagad kyckling och biff, caffe latte till färskpressade fruktjuicer, småskaligt bröd, dansk lyxglass och sardeller. Kort sagt. Rock n' roll på alla nivåer.

Jag skall försöka förklara med några fina bilder (Omar fick med sig en kamera! Men så är han ju en
kille som tänker efter före, som det heter, också!):

Bland det första vi hittade, som var riktigt intressant så var det småskaligt tillverkad ost från Gotland. Ett familjemejeri - som förutom osten också tillverkade ett handkärnat smör med lokalt av hund uppnosad tryffel. Som sagt - VÄLDIGT intressant. Det känns som om det bara är en tidsfråga innan vi kan äta de här produkterna på någon riktigt lyxig krog i Stockholm.Efter att bl.a. varit inne i montern och dissat menigo och druckit en caffe latte hos milko gick vi och kollade in tävlingsområdet. Riktigt kul att se prov på så unga, duktiga tävlande! Det är inte utan att det ibland rycker lite i tävlingstarmen. Jag såg emellertid i senaste "restaurangvärlden" att det fanns både tävlingar och utmärkelser att vinna, även för oss gamla, och nötta, och storkökskockar! Nåväl.Rundvandringen fortsatte och Omar visade mig både till ett fantastiskt finskt bröd (som jag genast utbrister "detta är fantastiskt gott med ansjovis på!) och till Jens Dolks monter där vi fick smaka på bl.a. en helt himmelskt god sardell.Som om DET inte vore nog hann vi spana in lite kändisar. Jens Dolk himself, Göran Lager, Jan Hedh, Myllimäki, ja och jag glömmer säkert någon, men många var det. Göran Lager var helt fantastiskt trevlig och vi hann prata om både fördelarna med haverrot, mayapotatis, hur man kan skriva kokböcker om husmanskost, var hans fru söker jobb någonstans (vilket var jättekul!) och var man får de bästa thailändska råvarorna på mässan.(Bilden är dock tagen någon dag tidigare, för Omar har på den lyckats få med Lisa på bild också, och hon var tyvärr hemma igår, p.g.a. sjukdom).Innan vi gick hem blev det också lite provsmakning av dansk glass, en tur bland tuffa maskiner, och slutligen en god (kanske lite dryg) halvtimma i Wûsthofmontern.

Elaka tungor vill säkert göra gällande att det hela mest var ett dåligt försök att blända den söta montertjejen med min fantastiska knivteknik, men faktum var att Wüsthof kanske stod för den intressantaste nyutvecklingen på hela mässan - nämligen en helt ny serie knivar, byggda kring det gamla konceptet "classic" (en sådan som jag har) kallat "classic ikon". Dessa nya knivar fanns med trähandtag och svart plasthandtag, precis som min kniv, fast också med en gräddvit variant, som var så ruggigt snygg att den kändes som att smörja min buckliga hornhinna med balsam...

Givetvis var vi tvugna att känna lite mer på knivarna och Omar köpte faktiskt en. Men det är - som det heter i sagoböckerna - en helt annan historia.

11 kommentarer:

Jessika sa...

Stafwa smör är gott också.
Jag gjorde smör hemma igår. Så gott att man kan äta det i sig men okej, jag får väl doppa brödstickor då :). Bäst av allt, och det låter väl konstigt, men i varje fall, är ändå kärnmjölken :)

Jesper sa...

Måste kolla in stafwa smör, så fort jag bara hinner... Har du något vettigt recept på smör på din blogg, eller så, förresten? Bakar du förresten på kärnmjölken? Har svårt att tänka mig något godare än kärnmjölksbröd.

KarinW sa...

Den där mässan verkar vara rätt nära paradiset i mina amatöröron!
Lucky you!

Lagers tabberas sa...

Jesper
Kul att ses och så här i efterhand, synd att jag inte fick se Er handskas med knivarna.
Bara ett litet fjuttigt korr: Haverrot kallas den sedan några hundra år tillbaka ända från den tiden då den gick under benämningen "havrerot" och så Mayapotatis uppkallad efter den äldsta av alla kulturerna i Sydamerika tillika hemvist för den tidiga potatisen - en unikt ny sort med släktband till den småcelliga originalpotatisen.
All the best. Vi kan väl höras av live snart igen?

Jessika sa...

Jag håller inte på med att syra något utan jag vispar alltså grädde tills det är ja, smör. Sedan bearbetar jag det tills det är som smör.
Jag ska göra en ny batch smör imorgon på mer grädde. Jag gjorde på 5 dl grädde och det får man drygt 3 dl kärnmjölk av. och eftersom jag är så förtjust i det så drack jag upp det. Med morgondagens kärnmjölk ska jag baka på

Jag har två recept på smör, bergmanssmör som är tvättat.
Och avrunnet smör vilket är vad jag har kommit att fast för.
Finns här:
http://matochblommor.blogspot.com/2007/07/hemgjort-smr.html
Ett tillägg till det receptet är att vispa bortom den lilla kärnmjölken börjar läcka ut och vispa tills du har en veritabel swimmingpool i skålen.

Nu gav jag bort en bit till Anne. Resten tänkte jag laga mat med. Kyckling med vitlökssmör förmodligen. Eller någon kaka med osaltat smör.

Omar sa...

Snygg sammanfattning Chef, och kul bildurval. Själv bidar jag väntar jag in min nya Solingentyska.

Jesper sa...

Jessika: Oj, det låter jättegott! Det MÅSTE jag testa! (och jag måste kolla med Anne om vad hon gillade det. Vi känner ju varann lite sådär privat...) :-)

Lagers tabberas: Nu har jag fixat stavfelen. Tack för dina påpekanden, och hoppas - även jag - att vi ses snart igen.

Omar: Solingentüskor är väl värda att vänta på, även om det liksom känns lite tomt i ens liv innan man har en. :-)

Örjan sa...

Med en så positiv snabbrecension av knivarna hoppas jag importören har det goda omdömet att sända Dig ett provexemplar (så Du även kan göra ett långtidstest av produkten)

Jesper sa...

Örjan - ja - det hade varit kul. :-)

Kinna sa...

Stafwa har underbara ostar och jag har för mig att Patrik som har Stafwa gård sitter med i styrelsen för det organiserade Tryffelletandet på Gotland. Mkt trevlig är han dessutom.

Jesper sa...

Lagers Tabberas: Vi får väl ordna någon slags "knivdemo" live. :-)

Kinna: Jo, jag tror det kan vara så. Det berättades på gastronord om tryffel, så det låter bekant.