fredag, april 11, 2008

Nya leksaker i köket!

Har idag fått lite nya leksakeer till mitt fina kök på jobbet! Dels ett skärbrädeställ, dels några nya färgade skärbrädor (läs nedan) och så skärpstål och diamantbryne för knivarna. ÄNTLIGEN. Det var typ tre veckor sedan jag beställde det. Ännu har tyvärr inte mina nya fina (fyrkantiga, fackindelade glas)-grönsakstallrikar kommit än, eller min nya vattenkokare (den tidigare är svartbränd inuti, läcker vatten och går på 220 volt, en oönskad kombination).

Nåväl - skärbrädor: Har sedan tidigare en grön och en röd skärbräda på jobbet, men har nu också köpt en blå och en gul, så att jag snabbt kan "färgkoda" vilka livsmedel som skärs mot vilken bräda. Det gör det lättare att inte kontaminera olika livsmedelsbakterier med varandra, och att hålla isär t.ex. vilken bräda man skär vad på. Ni hajar fördelen.

Försökte vara så logisk jag kunde i färgkodningen. Grön skärbräda för grön-saker. Röd skärbräda för rött kött (dessutom rimmar ju "kött på rött", så den blir rätt lätt att komma ihåg!). Blå för fisk, som ju lever i havet, och det är ju - som bekant - blått. Och så gul för kyckling, som ju är gul. I alla fall när den är nykläckt. Mina små vita skärbrädor kommer att även fortsättningsvis användas för utlån till avdelningarna (att skära frukt eller pålägg mot), så de har jag bara märkt med märkpenna, så länge.

Det kanske är fjantigt, men jag tycker att det är jättekul med något så enkelt som att ha ordning på skärbrädor, i mitt kök. Jag blev så glad att jag städade undan min gamla hälldemaskin för att ha någonstans att ha skärbrädestället (maskinen fick bo under min kallskänk så länge, jag använder den VÄLDIGT sällan).
Nu väntar jag bara på mina grönsaksfat och vattenkokaren också!

4 kommentarer:

Rebecca sa...

I så fall är även jag fjantig. Men pedagogik med färger är bara smart, inte fjantigt. Struktur på tillvaron gör allt mycket roligare.

Jessika sa...

Jag gillar också ordning och reda. Plus att när jag behöver muntra upp mig själv med en runda på stan så hamnar jag alltid i blomsteraffärer och affärer som Cordon Bleu, Cervera, Verner & Verner etc. Jag hamnar för all del alltid i obskyra mataffärer ;), är du fjantig har du alltså ett helt litet följe!
Mitt närmaste extravaganta köp till köket är en vattenkokare som man kan ställa in på olika temperaturer som jag ska ha till teet. Jag har älskat te långt före de bestämde att det var hippt och de ska bryggas vid olika temperaturer for att komma till sin rätt. Plus så håller min gamla vattenkokare på att flunka ur fullständigt.

emma sa...

Det är alltid kul med nya saker i köket så du behöver inte vara orolig över att det låter fjantigt. Från en matbloggare till en annan ;)...

Jesper sa...

Mmm. ORdning och reda är... .. . skönt. Ett väl ordnat kök is a thing of beauty, som det heter. :-)