fredag, april 18, 2008

Kioskvältare

Det är (fortfarande, i några minuter till) fredag. På fredagar har jag ofta någon slags "best of"- dag. Gamla fina husmansrätter com varit populära på andra ställen, i andra kök man jobbat, och som jag har möjlighet att laga till i mitt kök på Ekbacken, med den utrustning som finns där. Inte sällan har det varit någon variant på temat "någonting gott av köttfärs", som kåldolmar, pannbiff med lök, köttbullar med gräddsås eller liknande, men eftersom jag tröttnat lite på "typ kötbullar" som förklaring till barn som inte känner igen maten jag lagar prövade jag idag något nyt:

Schnitzel. På kalkon. En bit tillplattad kalkonbröst som dubbelpanerats (vetemjöl, ägg, ströbröd, lite kryddor) och som sedan stektes i lite såsbas (ta olja och smör, om du gör det hemma) och så en sauce espagnole på kycklingbuljong, lite tomatpuré, matlagningsvin, lök, soja och så avrett med lite majsstärkelse. Kapris, citronskiva och kokt potatis till.

Och det var en kioskvältare. I ordets alla bemärkelser. Utan att skryta kan man säga att det ändå varit det mest populära jag lagat sedan jag kom till Ekbacken. Barnen åt som om de aldrig sett mat förut. Jag sålde flera portioner som matlådor till flera kollegor. Det var helt enkelt succe.

Det är speciellt kul att avsluta veckan så. Med en kioskvältare.

8 kommentarer:

Jessika sa...

du kan få bli min privata kock om du vill :)

Jesper sa...

Jessika: Jag är inte säker på att du är beredd på att betala vad jag vill ha i lön. :-)

Dessutom HAR jag redan Världens Bästa Jobb, så jag är hyffsat svårmotiverad! :-)

Tania sa...

Tack! Nu så är söndagsmiddagen räddad! Det ska bli gott!!

Jesper sa...

Tania: Hoppas det blev bra! Skriv gärna här igen om hur det gick!

kallskänkan sa...

åh, nej, nu blev jag sugen på schnitzel, och jag har ingen aning om var jag kan få tag på det här i vancouver! suck.

Tania sa...

Det blev straffbart gott . Alla åt under andäktig tystnad :)

Jesper sa...

Kallskänkan. Förlåt! :-)

Tania: Vad roligt att höra!

Jessika sa...

Kallskänkan; borde inte vara omöjligt att hitta schnitzel även i Vancouver. I Toronto gick det, men jag vet inte hur det är i Vancouver. Gå och fråga i något som liknar ett slakteri eller ta en kycklingfile och banka livet ur den och panera som en filé. Eller en köttbit.